17.7.2009

visiointia - ainakin piti olla

Tämän päivän teema oli Visio. Joo-o, etenimme suunnitellun päiväohjelmaan mukaan noin klo 9.30-10 ja 21-22. Muu aika päivästä kului saksalaisten (EKD) aloitteen käsittelyyn ja talouskomiteaan.

EKD siis esitti, että pitää perustaa työryhmä järjestelemään uudestaan koko CEC vuoteen 2012 mennessä. Meidän kirkko ja muut pohjoismaiset kirkot olivat rustanneet mahtavan muutosesityksen eilisen aikana. Esityksen mukaan aikaa vähän järkevämpään uudistukseen olisi normaalissa rytmissä 2015 asti eli seuraavaan yleiskokoukseen.

Aloitteen ja muutosesitysten käsittely oli vähintäänkin omaperäistä. Pöydällä oli yhtäaikaa alkuperäinen aloite ja meidän muutosesitys - ja molempiin sai tehdä muutosesityksiä. Puheenjohtajan äänetysjärjestyksen mukaan ensin tehdään muutoksia molempiin ja sitten äänestetään niiden välillä. Hänelle kyllä sanottiin, että ensin pitäisi äänestää näiden ääripäiden välillä ja sitten pienemmistä muutosesityksistä - mutta hänen kokoustraditiossaan äänetysjärjestys on kuulemma tällainen.

Iltapäivällä saimme eteemme ensimmäisen listan uudesta keskuskomiteasta. Lista oli aivan käsittämätön - se koostui lähinnä miespuolisista papeista! CEC:n säännöissä on toivomus molempien sukupuolten, eri alueiden, eri kirkkokuntien, nuorten ja maallikoiden edustuksesta. Kävimme lyhyen keskustelun listasta, koska se ei oikein täyttänyt näitä kiintiötoivomuksia. Keskustelun jälkeen äänestimme, sopiiko kokoukselle, että tulevan keskuskomitean koostumus on näin epätasa-arvoinen (Are you happy with this balance?). Tässä kohtaa alkoi viimeistään pinna palaa... tasa-arvo ei ole mikään äänestyskysymys! Eihän nyt äänestämällä voida päättää toteuttaa epätasa-arvoa. Hilpeintä tilanteessa on se, että lista lähetettiin äänin 113-109 valitsijamiehille parannettavaksi. Tasa-arvovaatimukset voittivat siis neljällä äänellä!

Muun ajan olenkin istunut talouskomiteassa. Välillä tosin väsytti aivan järkyttävästi, joten kaikki voimat piti keskittää hereillä pysymiseen. Komiteassa ei kuitenkaan ole ollut tylsää vaan lähinnä järkyttävää! Tämän kokouksen talous on näillä näkymin 250 000 euroa miinuksella ja CEC:n edellisten tilikausien ylijäämä on 27 000. Huh huh, aika pelottava tilanne! Onneksi CEC ei ole esimerkiksi suomalainen yritys...

Haluisin kirjotella myös hiukan fasiliteeteista täällä mutta nyt täytyy mennä nukkumaan, ettei tarvitse huomenna nukkua komiteassa.

Ei kommentteja: