Siirry pääsisältöön

kirkon jäsenenä

Viime päivinä media on taas jaksanut uutisoida kirkosta eroamisesta. En oikeastaan tiedä, mitä uutisarvoa noilla jokavuotisilla luvuilla enää on. Minua surettaa ja suututtaa tämä kehitys, joten täytyy nyt pari sanaa tännekin kirjoittaa.

Kirkosta erosi viime vuonna taas ennätysmäärä porukkaa. Meillä Jyväskylässäkin eroluvut ovat aikamoiset. Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisten uskonnollisuus ei ole vähentynyt, joten osa eroaa varmaan hiukan liian kevyin perustein.

Kuopion hiippakunnan lehdessä (Capitol 3/2008) luettelin viisi hyvää syytä kuulua kirkkoon:

- Seurakunnan tarjoamat palvelut elämän eri vaiheissa
- Jos et itse tarvitse näitä palveluita, joku muu tarvitsee – tue sitä!
- Et voi vaikuttaa, jos et ole jäsen.
- Kirkossa saatat löytää ehkä jotakin, jota elämääsi etsit.
- Pääset kummiksi!

Olen edelleen samaa mieltä.

Jos nyt kuitenkin tuntuu siltä, ettei tätä menoa kestä, niin mieti vielä:
oletko valmis tukemaan kirkon tarjoamia palveluita? Joku muu saattaa niitä tarvita.

Ja jos silti vielä päädyt eroamaan kirkosta:
älä ainakaan tee sitä vapaa-ajattelijoiden eroakirkosta.fi -sivulla. Vapaa-ajattelijat ovat aatteellinen yhdistys, jonka ”laariin” ei kannata itseään laskea, jos suhtautuu kirkkoon positiivisesti, neutraalisti tai välinpitämättömästi.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Eroakirkosta.fi -palvelua voi käyttää, vaikka ei vapaa-ajattelijoiden toimintaa tukisikaan. Palvelu on tarkoitettu yksinkertaisesti kirkosta eroamisen helpottamiseksi. Vapaa-ajattelijat kannattavat kirkon ja valtion eroa toistaan, ja nopeimman tien on arvioitu olevan kirkon jäsenmäärän lasku. Se mitä kautta erot syntyvät, on merkityksetöntä.

Minusta on oireellista, että usko ei näyttele mitään roolia luettelemissasi hyvissä syissä kuulua kirkkoon. Eikö kirkkoon pitäisi kuulua niiden, jotka uskovat sen oppiin, ei muiden? Ihmisille, jotka eivät siihen usko, järkevämpää on etsiä mainitsemiasi palveluita kirkon ulkopuolelta. Kirkollisveroon menevät varat kannattaa tällaisen henkilön mieluummin käyttää vaikka Suomen Punaisen Ristin tukemiseen.
Pate3000 sanoi…
Itse kirkosta eronneena ja jälkijättöisesti uskoon tulleena on ollut hauska seurata tätä ilmiötä. Joskus tekisi tällaisen jota ei koskaan viety "kinkereille" mieli istahtaa sanan ääreen luontevasti.
Mutta Jumalanpalveluksessa (kuoroharrastus) istuneena voin kertoa sen, että onpa puuduttava riitti.
Ja enpä ole loppujen lopuksi löytnyt kovin paljon eroa katolisen ja protestanttisen kirkkokunnan välillä. Samat kiellot ja ahdistukset jyllää.
Anonyymi sanoi…
Hyvä Signe :)

Ao. kommentti kertoo, että vapaa-ajattelijat pitävät miekkansa terävinä etenkin netissä. Tuokin kommentoija kuulunee eroakirkosta-sivuston ylläpitäjiin...
Anonyymi sanoi…
No joo, turhiahan nuo tuommoiset uutiset ovat kieltämättä. Mutta itse en kirkkoon kuulu ja oma mielipiteeni on että kaikki maailman uskonnot ovat suht turhia. No saahan sieltä yrittää hakea lohtua hädän hetkellä sen sijaan että tekisi jotakin o_0 noh se on kaikkien oma asia ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

muutama kuva

Sain viimein kaivettua kevätistuntokauden kuvat kamerasta. Tässäpä ois muutama. Lapuan hiippakunnan delegaation sakastissa ennen avajaismessua. Arkkipiispan lähtöjuhlaa vietettiin Turun linnan kuninkaansalissa, vieraita vielä odotellaan. Alkuruoka Edustaja Ojala ilman eläinrekvisiittaa Edustajat Simojoki ja Tuominen uurastivat Arkkikuvaelman tähtinä, kuvassa jo vähän rennompi mieli

Nuorten osallisuuden vahvistaminen tyssäsi kirkkohallitukseen

Vanha kirkolliskokousblogini on herännyt yllättäen henkiin mutta painavasta syystä!   Vuonna 2009 teimme kirkolliskokousaloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Aloite lähetettiin yleisvaliokunnan hienon mietinnön saattelemana kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Se on jumittanut siellä vuosikaudet ja olen miettinyt, voiko aloite vain kadota. Ilmeisesti ei voi - se on ilmestynyt nyt kirkolliskokousviikon esityslistalle.   Kirkolliskokoukselle on annettu asiasta ilmoitus, joka on karua luettavaa. Sen mukaan kirkkohallituksen taholta ei tulla valmistelemaan nuorten kuulemisjärjestelmää seurakuntiin . Ilmoituksessa perustellaan kuulemisjärjestelmän valmistelematta jättämistä seuraavasti:  Edustuksellinen demokratia ei ole enää nuorille tyypillinen tai suosittu vaikuttamisen muoto. Joissain kunnissa nuorivaltuusto toimii, joissakin ei juuri ollenkaan.   Malli, joka edellyttäisi erillisen kuulemisjärjestelmän luomista jokaiseen seurakuntaan, tulisi seurak

näkymättömyyden aika kirkossa päättyi

Hyväksyimme juuri vapaamuotoisen rukouksen parisuhteensa rekisteröineen parin kanssa ja heidän puolestaan äänin 78-30. Nyt siis piispat laativat ohjeen, miten tuo rukous toteutetaan. Tiedän, että monien mielestä tämä on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kuten olen usein todennut, niin minäkin toivoisin, että kirkko siunaisi samaa sukupuolta olevat parit. Uskon kuitenkin, että tämä päätös tuo homoseksuaalit kirkon jäsenet näkyviksi kirkossa. Nyt papeilla on mahdollisuus kohdata pariskuntia tällaisen vapaamuotoisen rukouksen yhteydessä. Kirkolla on aivan uusi mahdollisuus näkyvästi tukea samaa sukupuolta olevia pareja. Äänestyksen tulos on yllätävän selvä. Rukouksen vastustajat pitivät runsaasti pitkiä puheenvuoroja. Äänekäs porukka olikin sitten yllättävän pieni. Konservatiivien pääargumentti oli, että Raamatussa lukee, että homoseksuaalinen käyttäyminen on synti ja homoseksuaalisessa parisuhteessa elämistä ei pidä tukea. Elinen päivä ei ollut kovin helppo. Keskustelu alkoi aamulla klo 9. Välill