Siirry pääsisältöön

kirkon jäsenenä

Viime päivinä media on taas jaksanut uutisoida kirkosta eroamisesta. En oikeastaan tiedä, mitä uutisarvoa noilla jokavuotisilla luvuilla enää on. Minua surettaa ja suututtaa tämä kehitys, joten täytyy nyt pari sanaa tännekin kirjoittaa.

Kirkosta erosi viime vuonna taas ennätysmäärä porukkaa. Meillä Jyväskylässäkin eroluvut ovat aikamoiset. Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisten uskonnollisuus ei ole vähentynyt, joten osa eroaa varmaan hiukan liian kevyin perustein.

Kuopion hiippakunnan lehdessä (Capitol 3/2008) luettelin viisi hyvää syytä kuulua kirkkoon:

- Seurakunnan tarjoamat palvelut elämän eri vaiheissa
- Jos et itse tarvitse näitä palveluita, joku muu tarvitsee – tue sitä!
- Et voi vaikuttaa, jos et ole jäsen.
- Kirkossa saatat löytää ehkä jotakin, jota elämääsi etsit.
- Pääset kummiksi!

Olen edelleen samaa mieltä.

Jos nyt kuitenkin tuntuu siltä, ettei tätä menoa kestä, niin mieti vielä:
oletko valmis tukemaan kirkon tarjoamia palveluita? Joku muu saattaa niitä tarvita.

Ja jos silti vielä päädyt eroamaan kirkosta:
älä ainakaan tee sitä vapaa-ajattelijoiden eroakirkosta.fi -sivulla. Vapaa-ajattelijat ovat aatteellinen yhdistys, jonka ”laariin” ei kannata itseään laskea, jos suhtautuu kirkkoon positiivisesti, neutraalisti tai välinpitämättömästi.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Eroakirkosta.fi -palvelua voi käyttää, vaikka ei vapaa-ajattelijoiden toimintaa tukisikaan. Palvelu on tarkoitettu yksinkertaisesti kirkosta eroamisen helpottamiseksi. Vapaa-ajattelijat kannattavat kirkon ja valtion eroa toistaan, ja nopeimman tien on arvioitu olevan kirkon jäsenmäärän lasku. Se mitä kautta erot syntyvät, on merkityksetöntä.

Minusta on oireellista, että usko ei näyttele mitään roolia luettelemissasi hyvissä syissä kuulua kirkkoon. Eikö kirkkoon pitäisi kuulua niiden, jotka uskovat sen oppiin, ei muiden? Ihmisille, jotka eivät siihen usko, järkevämpää on etsiä mainitsemiasi palveluita kirkon ulkopuolelta. Kirkollisveroon menevät varat kannattaa tällaisen henkilön mieluummin käyttää vaikka Suomen Punaisen Ristin tukemiseen.
Pate3000 sanoi…
Itse kirkosta eronneena ja jälkijättöisesti uskoon tulleena on ollut hauska seurata tätä ilmiötä. Joskus tekisi tällaisen jota ei koskaan viety "kinkereille" mieli istahtaa sanan ääreen luontevasti.
Mutta Jumalanpalveluksessa (kuoroharrastus) istuneena voin kertoa sen, että onpa puuduttava riitti.
Ja enpä ole loppujen lopuksi löytnyt kovin paljon eroa katolisen ja protestanttisen kirkkokunnan välillä. Samat kiellot ja ahdistukset jyllää.
Anonyymi sanoi…
Hyvä Signe :)

Ao. kommentti kertoo, että vapaa-ajattelijat pitävät miekkansa terävinä etenkin netissä. Tuokin kommentoija kuulunee eroakirkosta-sivuston ylläpitäjiin...
Anonyymi sanoi…
No joo, turhiahan nuo tuommoiset uutiset ovat kieltämättä. Mutta itse en kirkkoon kuulu ja oma mielipiteeni on että kaikki maailman uskonnot ovat suht turhia. No saahan sieltä yrittää hakea lohtua hädän hetkellä sen sijaan että tekisi jotakin o_0 noh se on kaikkien oma asia ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tiistain tunnelmia

Tämä päivä on ollut kirkolliskokousmaisen kiireinen, joten nyt vasta ehdin istua koneen ääreen. Aamulla lintsasin messusta ja kirjottelin aamupalan jälkeen puheenvuoroa. Valiokuntatyöskentely alkoi yhdeksän jälkeen ja jatkui lounaaseen asti. Olemme talousvaliokunnassa vääntäneet lausuntoa lakivaliokunnalle HeTasta. Lounaan jälkeen alkoi täysistunto, jossa käsiteltiin edustajien tekemiä aloitetteita. Keskustelimme aluetyön rakenteista, työyhteisöjen monimuotoisuudesta, määräenemmistövaatimuksesta ja virsikirjan lisävihkosta. Käytin puheenvuoron seurakunnan aluetyön rakenteista ja erityisesti seurakuntalaisten mahdollisuuksista osallistua päätöksentekoon. Parisuhdelain seuraukset oli myös esityslistalla mutta siihen asti ei ehditty. Keskustelu jatkuu aamulla. Illalla olisi ohjelmassa vielä valiokuntaa mutta saattaa olla, että joudun litsaamaan sieltä näytelmäharjoitusten vuoksi. Näytelmä ja roolini (pieni mutta hilpeä) ovat vielä salaisia.

edustajan postikasa

Eräs ystäväni ihmetteli, miten ihmisellä voi olla noin paljon paperia. Paperipinot ovat vallanneet kotona työpöydän lisäksi olohuoneen ruokapöydän. Kirkko, seurakunta ja kirkolliskokous tuottavat suuren osan paperikasoista. Tässä pieni katsaus edustajan posteihin... lehdet Olen lukenut Kotimaata jo ihan lapsesta asti ja mielestäni se on tosi hyvä lehti. Kotimaa kolahtaa nykyään jo torstaisin mutta yleensä säästän sen perjantailla ja aloitan viikonlopun lukemalla sen. Nykyään postiluukustani kolahtavat myös Sana ja Uusi tie. Hmm, niissä on vähän eri näkökulma kuin Kotimaassa. Aluksi epäilin, että joku seurakuntalainen on tilannut minulle lehdet, koska on huolissaan vakaumuksestani. Noh, ehkäpä ne tulevat minulle, koska olen kirkolliskokousedustaja. Mieluummin lukisin kuitenkin Hengellistä kuukausilehteä. Körtit eivät ilmeisesti lähettele lehteään pakolla tai sitten ne laskevat minut jo joukkoonsa ;-) asiaa Kirkolliskokouksen istuntoviikon lähestymisen tietää siitä, että postia alkaa ker