Siirry pääsisältöön

pitkän päivän ilta

Tänään oli ensimmäinen kokonainen kokouspäivä ja siltä tuntuukin. Aamulla tosin litsasin jumalanpalveluksesta ja ilmestyin paikalle vasta täysistunnon alkuun. Päivistä tulee ihan uskomattoman pitkiä, jos ei jossain vaiheessa pidä taukoa. Aamulla kirkonmenot alkaa klo 8.30 ja viimeinen täysistunto loppuun noin klo 22. Tänään oli 35 astetta lämmintä mutta olimme kongressikeskuksen vankeja siis klo 9.30 -22 - yhteen putkeen. On mullakin oudot tavat viettää lomaa!

Suunnittelin lintsaamista myös päivällä mutta luin kokousta sen verran ennakoivasti, etten uskaltanut poistua paikalta ennen kuin talouskomitean kokouksesta ilmoitetaan. Noh, yhtäkkiä kesken paneelikeskustelun vahvistimme komitean kokoonpanon ja ilmoitettiin, että eka kokous on NYT.

Talouskomitea vaikuttaa täyspäiseltä. Oli jännittävää tavata muitakin kirkosta, taloudesta ja kirkon taloudesta kiinnostuneita ihmisiä. Komiteaan kuuluu mm. kolme ortodoksipappia, joista yksi oli työskennellyt Kyproksen pankissa (?) ennen pappisuraansa. Saimme mainiot materiaalit organisaation taloudesta mutta hommaa riittää. Puheenjohtaja totesikin, että työtä on paljon. Tuntuu siltä, että olen kuullut tuon joskus ennenkin.

Kirjotettavaa olisi vaikka kuinka paljon enkä oikein tiedä, mistä päästä aloitan.

Ehkä hauskinta ovat kuitenkin ihmiset.

Täällä törmää ihan ihmeellisiin vähemmistöihin, sellaisiin joista en ole ikinä kuullutkaan. Monet CEC:n jäsenkirkot ovat pieniä protestanttisia vähemmistökirkkoja, joten ihmeellisiä yhdistelmiä riittää. Olen tavannut mm. muutaman italialaisen protestantin.

Suosikkihenkilöni (ainakin toistaiseksi) on kokouksen varapuheenjohtaja piispa Irinej. Hän on Serbian ortodoksisen kirkon Australian ja Uuden-Seelannin alueiden piispa - kyllä, juuri niin! Ensinnäkin hän asuu samassa hotellissa ja samalla käytävällä kuin minä. Ja toisekseen pääsin tänään vielä samaa päivällispöytään. Ilmeisesti hän liikuttui niin saamastaan luottamuksesta varapuheenjohtajaksi että jakoi kaikille kokousedustajille ikonikortit terveisillä "Compliments of Irinej" varustettuna.

Noh, päivällispöydässämme oli myös ortodoksipiispa New Yorkista ja Sierra Leonesta kotoisin oleva Norjan luterilaisen kirkon pappi. Hauskoja heppuja molemmat!

Olen nähnyt nyt livenä myös yhden kardinaalin (tai kaksi) ja Romanian ortodoksikirkon patriarkan.

Ortodoksipapit on aika ihmeellisiä tyyppejä, pöyrivät täällä mustissa ja harmaissa kaavuissa pitkine partoineen. Lisäksi kättelevät ja pussailevat (poskille ja käteen) toisiaan koko ajan. Ilmeisesti heillä on myös joku arvojärjestys, koska kumartelevat toisilleen. Romanian kirkon patriarkka aiheutti varsinaisen tungoksen tässä joukossa.

Nyt täytyy ruveta lukemaan talouskomitean mietintöpohjaa.

Lisäinfoa kokouksesta saa kotisivuilta http://assembly.ceceurope.org/ ja nuorison blogista: http://cec-assembly.blogspot.com/ .

Kommentit

Emmi sanoi…
Signe sä oot ihan mahtava! Tää palauttaa mun uskon tavallisten ihmisten mahdollisuuksiin vaikuttaa seurakunnissaan ja sitä kautta myös maailmassa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kirkon jäsenenä

Viime päivinä media on taas jaksanut uutisoida kirkosta eroamisesta. En oikeastaan tiedä, mitä uutisarvoa noilla jokavuotisilla luvuilla enää on. Minua surettaa ja suututtaa tämä kehitys, joten täytyy nyt pari sanaa tännekin kirjoittaa. Kirkosta erosi viime vuonna taas ennätysmäärä porukkaa. Meillä Jyväskylässäkin eroluvut ovat aikamoiset. Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisten uskonnollisuus ei ole vähentynyt, joten osa eroaa varmaan hiukan liian kevyin perustein. Kuopion hiippakunnan lehdessä (Capitol 3/2008) luettelin viisi hyvää syytä kuulua kirkkoon : - Seurakunnan tarjoamat palvelut elämän eri vaiheissa - Jos et itse tarvitse näitä palveluita, joku muu tarvitsee – tue sitä! - Et voi vaikuttaa, jos et ole jäsen. - Kirkossa saatat löytää ehkä jotakin, jota elämääsi etsit. - Pääset kummiksi! Olen edelleen samaa mieltä. Jos nyt kuitenkin tuntuu siltä, ettei tätä menoa kestä, niin mieti vielä : oletko valmis tukemaan kirkon tarjoamia palveluita? Joku muu saattaa niitä tarvita. Ja jo...

12 tunnin työpäivä

Päättyihän se viikon ensimmäinen päivä viimein - täysistunto loppui eilen illalla klo 21.07. Aloitimme päivän aamulla klo 9, joten kellon ympärys hurahti nopsaan. Täysistunnon jälkeen suuntasimme vielä iltahartauteen ja lyhyelle kävelylenkille. Tämä aamu on alkanut mukavissa merkeissä. Aamumessuja vietämme tällä viikolla vain maanantaina ja perjantaina, joten nämä arkiaamut ovat yllättävän leppoisia. Ei ole kiire kirkkoon eikä huono omatuntoa, koska lintsaa kirkosta. Klo 9 kokoonnumme aamuhartauteen istuntosaliin. Tämän viikon asialistalla ei ole mitään kuohuttavia kysymyksiä. Toimittajat eivät päivystä täällä ja tunnelma on hieman vapautuneempi kuin syysistuntokaudella viime marraskuussa. Asialistalla on toki tärkeitä asioita kuten tilinpäätös. Lähetekeskustelua käymme kirkkoherranvaalitavan muuttamisesta, diakonaatista ja parokiaaliperiaatteen kehittämisestä (tai siis siitä että ei kehitetä). Listalla on myös kaksi edustaja-aloitetta: mediastrategia ja moniäänisyystyöryhmä. Kommentti...

tunnelma tiivistyi kyselytunnilla

Eilen työskentelimme valiokunnassa melkein koko päivän ja saimme mietinnöt valmiiksi. Olinkin eilen sitä mieltä, että tänäänhän on torstai, kun valiokunnan hommat ovat jo tässä vaiheessa. Iltapäivällä aivotoiminta tosin hyytyi, koska söin liian suuren kasan lettuja jälkruuaksi. Tänään pitäisi vielä saada aikaan lausunto tulevaisuusselonteosta ja aloitella eläkemaksuasiaa. Eilen iltapäivällä oli kirkkohallituksen kyselytunti. Yllättävimmän vedon teki (jälleen kerran) edustaja Kujala, joka kysyi: Millä perusteella arkkipiispa antoi televisiolähetyksessä vastoin Raamatun ilmoitusta lausunnon, ettei homoseksuaalisuus ole synti? Aikooko arkkipiispa pyytää anteeksi kuuden kristillisen järjestön jäseniä loukannutta lausuntoa aamutelevision ohjelmassa, jonka teemana oli Älä alistu -kampanjan saama huomio? Kyllä siinä minunkin leukani loksahti auki, kun kuulin nämä kysymykset. Arkkipiispa vastasi kuitenkin hyvin rauhallisesti ja selkeästi. Hän kertoi, että Raamattua voidaan tulkita eri tavoin. ...