17.7.2009

pitkän päivän ilta

Tänään oli ensimmäinen kokonainen kokouspäivä ja siltä tuntuukin. Aamulla tosin litsasin jumalanpalveluksesta ja ilmestyin paikalle vasta täysistunnon alkuun. Päivistä tulee ihan uskomattoman pitkiä, jos ei jossain vaiheessa pidä taukoa. Aamulla kirkonmenot alkaa klo 8.30 ja viimeinen täysistunto loppuun noin klo 22. Tänään oli 35 astetta lämmintä mutta olimme kongressikeskuksen vankeja siis klo 9.30 -22 - yhteen putkeen. On mullakin oudot tavat viettää lomaa!

Suunnittelin lintsaamista myös päivällä mutta luin kokousta sen verran ennakoivasti, etten uskaltanut poistua paikalta ennen kuin talouskomitean kokouksesta ilmoitetaan. Noh, yhtäkkiä kesken paneelikeskustelun vahvistimme komitean kokoonpanon ja ilmoitettiin, että eka kokous on NYT.

Talouskomitea vaikuttaa täyspäiseltä. Oli jännittävää tavata muitakin kirkosta, taloudesta ja kirkon taloudesta kiinnostuneita ihmisiä. Komiteaan kuuluu mm. kolme ortodoksipappia, joista yksi oli työskennellyt Kyproksen pankissa (?) ennen pappisuraansa. Saimme mainiot materiaalit organisaation taloudesta mutta hommaa riittää. Puheenjohtaja totesikin, että työtä on paljon. Tuntuu siltä, että olen kuullut tuon joskus ennenkin.

Kirjotettavaa olisi vaikka kuinka paljon enkä oikein tiedä, mistä päästä aloitan.

Ehkä hauskinta ovat kuitenkin ihmiset.

Täällä törmää ihan ihmeellisiin vähemmistöihin, sellaisiin joista en ole ikinä kuullutkaan. Monet CEC:n jäsenkirkot ovat pieniä protestanttisia vähemmistökirkkoja, joten ihmeellisiä yhdistelmiä riittää. Olen tavannut mm. muutaman italialaisen protestantin.

Suosikkihenkilöni (ainakin toistaiseksi) on kokouksen varapuheenjohtaja piispa Irinej. Hän on Serbian ortodoksisen kirkon Australian ja Uuden-Seelannin alueiden piispa - kyllä, juuri niin! Ensinnäkin hän asuu samassa hotellissa ja samalla käytävällä kuin minä. Ja toisekseen pääsin tänään vielä samaa päivällispöytään. Ilmeisesti hän liikuttui niin saamastaan luottamuksesta varapuheenjohtajaksi että jakoi kaikille kokousedustajille ikonikortit terveisillä "Compliments of Irinej" varustettuna.

Noh, päivällispöydässämme oli myös ortodoksipiispa New Yorkista ja Sierra Leonesta kotoisin oleva Norjan luterilaisen kirkon pappi. Hauskoja heppuja molemmat!

Olen nähnyt nyt livenä myös yhden kardinaalin (tai kaksi) ja Romanian ortodoksikirkon patriarkan.

Ortodoksipapit on aika ihmeellisiä tyyppejä, pöyrivät täällä mustissa ja harmaissa kaavuissa pitkine partoineen. Lisäksi kättelevät ja pussailevat (poskille ja käteen) toisiaan koko ajan. Ilmeisesti heillä on myös joku arvojärjestys, koska kumartelevat toisilleen. Romanian kirkon patriarkka aiheutti varsinaisen tungoksen tässä joukossa.

Nyt täytyy ruveta lukemaan talouskomitean mietintöpohjaa.

Lisäinfoa kokouksesta saa kotisivuilta http://assembly.ceceurope.org/ ja nuorison blogista: http://cec-assembly.blogspot.com/ .

1 kommentti:

Emmi kirjoitti...

Signe sä oot ihan mahtava! Tää palauttaa mun uskon tavallisten ihmisten mahdollisuuksiin vaikuttaa seurakunnissaan ja sitä kautta myös maailmassa :)