Siirry pääsisältöön

tulevaisuusselonteko

Onpa täällä outo meno! Illan täysistunto loppui jo klo 20, joten olen ehtinyt sen jälkeen lenkille ja iltahartauteen. Mahtavaa!

Iltapäivällä oli perinteisesti ministerin päiväkahvit. Ministeri Wallin puhui seurakuntavaaleista ja siitä, kuinka hän ja arkkipiispa ovat aktiivisesti kampanjoineet äänestämisen puolesta. Kahveilta olisi pitänyt ehtiä ensin kansliavaliokuntaan ja sitten talousvaliokuntaan mutta myöhästyin molemmista. Oli nimittäin niin kiinnostava keskustelu seurakuntavaaleista ja seurakuntalaisten osallistumismahdollisuuksista meneillään kahvipöydässä.

Illan täysistunnon tärkein asia oli tulevaisuuselonteko Kirkko 2020, joka on varsin mielenkiintoinen ja perusteellinen teos. Olisin tosin toivonut, että selonteossa olisi katsottu kauemmas tulevaisuuteen. Nyt siinä lähinnä esiteltiin ne samat kehitystrendit, jotka luetellaan kaikissa vastaavissa papereissa.

Mielenkiintoisin osa selontekoa on loppupuolella hahmotellut mallit seurakunnasta ja seurakuntaan kuulumisesta. Vaihtoehtoisia skenaarioita on kolme: olemiseen perustuva seurakunta, jäsenlähtöinen seurakunta ja vahvan profiilin kirkko. Olemiseen perustuvassa seurakunnassa olennaisinta on jäsenyys ja kristityn identiteetti, ei niinkään osallistuminen. Jäsenlähtöisessä seurakunnassa toimintaa ajatellaan jäsenten toiveiden näkökulmasta. Vahvan profiilin kirkossa väki erotellaan sisäpiiriin ja muihin jäseniin. Itse koen läheisimmäksi jäsenlähtöisen ajattelutavan. Seurakuntalaiset eivät ole asiakkaita mutta useissa seurakunnan toiminnoissa olisi aivan välttämätöntä ajatella hiukan asiakaslähtöisemmin. Esimerkiksi useiden seurakuntien verkkosivuilla navigointi vaatii kirkkosuomen opintoja ja seurakunnan hallinnon tuntemusta.

Tulevaisuusselonteosta käytiin aika hyvä keskustelu. Selonteossa oli kuulemma liian vähän teologiaa. Lisäksi keskustelussa nousivat esille kirkon kielen puuttuminen, mammonan kielen käyttäminen ja liberalismi. Ajattelen kyllä itse hieman toisin. Selonteossa todettiin, että siinä käsitellään kirkkoa julkisena organisaationa, joten se toki johtaa tiettyyn diskurssiin. Teologian ja kirkon kielen vaatiminen erinäisiin strategiapapereihin on ollut joskus ennenkin esillä (mm. Jyväskylän seurakunnan strategian yhteydessä). Omasta näkökulmastani ajattelen, ettei kirkon käsitteleminen organisaationa ja sen myötä "mammonan kielen" käyttäminen ole vaarallista. Noh, ajattelen myös niin, että raha ja talous ovat neutraaleja asioita eivätkä lähtökohtaisesti pahoja.

Juoruosastolta myös jymypaljastus: eräillä takarivin edustajilla on oma espressokeitin lehdistön huoneessa. Nämä nerokkaat edustajat sitten hilpeinä siemailevat kunnon kahvia. Täällä riittää hulinaa!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Parhaat terveiset paikallisoppaalta! Olen taas reissussa eli jossain toisessa kokouksessa tavataan. Voimia ja viisautta viikon päätöksiin & kaikkeen muuhun!
Saarn. 3:22 sanoi…
Jäsenlähtöisyys on tosiaan tärkeää, mutta mielestäni tulisi kehittää keinoja ja kannustimia aktiiviseen osallistumiseen. Tällöin myöskään kirkon käyttämän kielen ymmärtäminen ei vaatisi teologista ylempää korkeakoulututkintoa, kun toiminta olisi vahvemmin vapaaehtoispohjaista ja seurakunnasta itsestään kumpuavaa.

Toivottavasti viikko menee hyvin ja teette historiallisia päätöksiä - ei mitään väsyneitä kompromisseja.
Anonyymi sanoi…
Kommentti takarivistä "Juoro -osastolle".

Kevään istuntoviikolle on kaavailtu mukaan otettavaksi matkagrilliä, koska lihatuotteitten saatavuus osana ravintoympyrää on ehdottomasti taattava.
Uhkana on, kuten kävi espresson kohdalla, että opisto vähentää, leikkaa tai rajaa tarjontaansa. Kanttiinissa ei toukokuussa ollut enää espressokonetta, vaan Omo -jauheelle näyttävää ja maistuvaa juomakorviketta myytiin kahvijuoman sijaan. Ilman toimenpiteitä ei istuntoviikko olisi ollut mahdollista.
Toivottavasti ruoan taso ei laske...
Ps. Tervetuloa maistiaisille oman kupin kanssa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tiistai täysistunnossa

Eilinen päivä kului työn ääressä. Aamupäivällä urakoimme talousvaliokunnassa ja iltapäivällä oli täysistunto. Alunperin ajattelin, että täysistuntojen osalta pääsemme tällä viikolla helpolla. Eilen keskustelimme moniäänisyysaloitteesta kuitenkin varsin pitkään. Edustaja Kaskisen ja edustaja Määttäsen aloite työryhmän perustamisesta oli ilmeisen tarpeellinen, koska edustajilla oli paljon sanottavaa aihesta. Viime aikoina on ollut havaittavissa, että kirkon äärilaitojen kannat ovat jyrkentyneet. Aloitteessa esitettiin, että perustetaan työryhmä, jossa eri tavoin ajattelevat keskustelevat, miten ykseys ja moniäänisyys kirkossa voisivat toteutua. Illalla jatkoimme valiokunnassa mietintöjen parissa. Valiokunnassa välillä oli hieman vaikeuksia saada mielipiteitä kuuluviin. valiokunnan naisjaostossa päätimme, että lähdemme shoppailemaan, jos meitä ei kuunnella. Uhkaus oli ilmeisesti uskottava, koska muutamat kommentit jopa menivät läpi. Pääsimme valiokunnasta jo ennen seitsemää pois, joten lo

juhlatunnelmia

Ennakkovaroituksen mukaisesti istumme täällä Turussa edelleen. Heta-päätös saatiin juuri tehtyä - esitys hyväksyttiin mutta tiukille meni! Saimme jälleen kuulla, kuinka kirjanpidon ja palkanlaskennan keskittäminen vie seurakunnalta päätösvallan. Minäkin käytin puheenvuoron kirkon tulevaisuuden puolesta. Eilen illalla vietimme siis arkkipiispan lähtöjuhlaa Turun linnassa. Oli mahtavat juhlat! Anna-Mari Kaskinen oli kirjoittanut hienon näytelmän arkkipiispan vaiheista. Se sisälsi historian tapahtumia ja hilpeitä tilanteita arkissa. Näissä arkkipätkissä muun muassa Paarma, Peura, Repo ja Riekko keskustelivat arkin tilasta. Minä esitin kanaa, joka vaati arkin perusteellista uudistamista. Kuvaelmaa varten oli sävelletty Arkkilaulu, jossa on selvästi aineksia hittibiisiksi. Juhla oli vähintäänkin runsas - ohjelmaa oli paljon ja ruoka oli hyvää. Kirkolliskokousväki olikin juhlan päättyessä aivan rättiväsynyttä. Emme siis päätyneet hoilottamaan Arkkilaulua opiskelijoiden laivurikurssille, joka

muutama kuva

Sain viimein kaivettua kevätistuntokauden kuvat kamerasta. Tässäpä ois muutama. Lapuan hiippakunnan delegaation sakastissa ennen avajaismessua. Arkkipiispan lähtöjuhlaa vietettiin Turun linnan kuninkaansalissa, vieraita vielä odotellaan. Alkuruoka Edustaja Ojala ilman eläinrekvisiittaa Edustajat Simojoki ja Tuominen uurastivat Arkkikuvaelman tähtinä, kuvassa jo vähän rennompi mieli