8.11.2010

tulevaisuusselonteko

Onpa täällä outo meno! Illan täysistunto loppui jo klo 20, joten olen ehtinyt sen jälkeen lenkille ja iltahartauteen. Mahtavaa!

Iltapäivällä oli perinteisesti ministerin päiväkahvit. Ministeri Wallin puhui seurakuntavaaleista ja siitä, kuinka hän ja arkkipiispa ovat aktiivisesti kampanjoineet äänestämisen puolesta. Kahveilta olisi pitänyt ehtiä ensin kansliavaliokuntaan ja sitten talousvaliokuntaan mutta myöhästyin molemmista. Oli nimittäin niin kiinnostava keskustelu seurakuntavaaleista ja seurakuntalaisten osallistumismahdollisuuksista meneillään kahvipöydässä.

Illan täysistunnon tärkein asia oli tulevaisuuselonteko Kirkko 2020, joka on varsin mielenkiintoinen ja perusteellinen teos. Olisin tosin toivonut, että selonteossa olisi katsottu kauemmas tulevaisuuteen. Nyt siinä lähinnä esiteltiin ne samat kehitystrendit, jotka luetellaan kaikissa vastaavissa papereissa.

Mielenkiintoisin osa selontekoa on loppupuolella hahmotellut mallit seurakunnasta ja seurakuntaan kuulumisesta. Vaihtoehtoisia skenaarioita on kolme: olemiseen perustuva seurakunta, jäsenlähtöinen seurakunta ja vahvan profiilin kirkko. Olemiseen perustuvassa seurakunnassa olennaisinta on jäsenyys ja kristityn identiteetti, ei niinkään osallistuminen. Jäsenlähtöisessä seurakunnassa toimintaa ajatellaan jäsenten toiveiden näkökulmasta. Vahvan profiilin kirkossa väki erotellaan sisäpiiriin ja muihin jäseniin. Itse koen läheisimmäksi jäsenlähtöisen ajattelutavan. Seurakuntalaiset eivät ole asiakkaita mutta useissa seurakunnan toiminnoissa olisi aivan välttämätöntä ajatella hiukan asiakaslähtöisemmin. Esimerkiksi useiden seurakuntien verkkosivuilla navigointi vaatii kirkkosuomen opintoja ja seurakunnan hallinnon tuntemusta.

Tulevaisuusselonteosta käytiin aika hyvä keskustelu. Selonteossa oli kuulemma liian vähän teologiaa. Lisäksi keskustelussa nousivat esille kirkon kielen puuttuminen, mammonan kielen käyttäminen ja liberalismi. Ajattelen kyllä itse hieman toisin. Selonteossa todettiin, että siinä käsitellään kirkkoa julkisena organisaationa, joten se toki johtaa tiettyyn diskurssiin. Teologian ja kirkon kielen vaatiminen erinäisiin strategiapapereihin on ollut joskus ennenkin esillä (mm. Jyväskylän seurakunnan strategian yhteydessä). Omasta näkökulmastani ajattelen, ettei kirkon käsitteleminen organisaationa ja sen myötä "mammonan kielen" käyttäminen ole vaarallista. Noh, ajattelen myös niin, että raha ja talous ovat neutraaleja asioita eivätkä lähtökohtaisesti pahoja.

Juoruosastolta myös jymypaljastus: eräillä takarivin edustajilla on oma espressokeitin lehdistön huoneessa. Nämä nerokkaat edustajat sitten hilpeinä siemailevat kunnon kahvia. Täällä riittää hulinaa!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Parhaat terveiset paikallisoppaalta! Olen taas reissussa eli jossain toisessa kokouksessa tavataan. Voimia ja viisautta viikon päätöksiin & kaikkeen muuhun!

Saarn. 3:22 kirjoitti...

Jäsenlähtöisyys on tosiaan tärkeää, mutta mielestäni tulisi kehittää keinoja ja kannustimia aktiiviseen osallistumiseen. Tällöin myöskään kirkon käyttämän kielen ymmärtäminen ei vaatisi teologista ylempää korkeakoulututkintoa, kun toiminta olisi vahvemmin vapaaehtoispohjaista ja seurakunnasta itsestään kumpuavaa.

Toivottavasti viikko menee hyvin ja teette historiallisia päätöksiä - ei mitään väsyneitä kompromisseja.

Anonyymi kirjoitti...

Kommentti takarivistä "Juoro -osastolle".

Kevään istuntoviikolle on kaavailtu mukaan otettavaksi matkagrilliä, koska lihatuotteitten saatavuus osana ravintoympyrää on ehdottomasti taattava.
Uhkana on, kuten kävi espresson kohdalla, että opisto vähentää, leikkaa tai rajaa tarjontaansa. Kanttiinissa ei toukokuussa ollut enää espressokonetta, vaan Omo -jauheelle näyttävää ja maistuvaa juomakorviketta myytiin kahvijuoman sijaan. Ilman toimenpiteitä ei istuntoviikko olisi ollut mahdollista.
Toivottavasti ruoan taso ei laske...
Ps. Tervetuloa maistiaisille oman kupin kanssa.