Siirry pääsisältöön

viikon ärsyttävimmät

Tälläkin viikolla savu on noussut korvista monta kertaa. Virkamieslakipaketin kankea eteneminen on raivostuttanut. Tänään iltapäivällä on asian toinen käsittely, jossa laki joko hyväksytään tai hylätään.

Myös pari muuta asiaa on ärsyttänyt minua ja muutamia muita edustajia viikon varrella...

Edustaja Riikosen puheenvuoro virkamieslakipaketin ensimmäisessä käsittelyssä on kirvoittanut runsaasti kommentteja. Puheenvuoro on luettavissa kirkolliskokouksen sivuilta. Puheenvuorossa käytettiin varsin värikästä retoriikkaa muun muassa naispapeista ja arkkipiispasta. Itse pidän edustaja Riikosen puheenvuoroa asiattomana ensisijaisesti sen takia että se ei mitenkään liittynyt käsiteltävään asiaan. Lisäksi puhe ei osoittanut hyvää makua eikä läsnäolijoiden kunnioitusta. Monet, erityisesti naiset, ovat kokeneet puheenvuoron jopa loukkaavana.

Olen mukana kirkon, seurakunnan ja kunnan päätöksenteossa. Tästä näkökulmasta ajattelen, että on vastuutonta väärinkäyttää meille annettua päätösvaltaa ja puheoikeutta tällä tavalla. Kun edustaja kiipeää puhujapönttöön puhumaan aivan muusta kuin käsiteltävästä asiasta, ei ole enää kyse demokratiasta ja yhteisten asioiden hoitamisesta.

Toinen verenpainettani nostattanut asia on Hengellinen elämä verkossa -hanke. Minä olen ollut ihmeissäni siitä, että hanke näyttää olevan ihan levällään. Siinä ei oikein ole tavoitteita ja toimenpiteet kohdistuvat sekalaisiin suuntiin kuin haulikolla ampuen. Eilen saimme asiasta kyselytunnilla viestintäjohtaja Pesosen kuvauksen, jonka mukaan tällaiselle hankkeelle ei voi oikein määritellä muita mitattavia tavoitteita kuin koulutuksen.

Pidän kirkon ja seurakuntien työtä verkossa välttämättömänä ja samoin siihen liittyvä kehityshanke on tärkeä. En kuitenkaan ymmärrä, miksi verkkoon liittyvälle hankkeelle ei voi määritellä kunnollisia mitattavia tavoitteita ja kohdistaa toimenpiteitä tarkemmin. Se että "verkko ei ole väline vaan toimintaympäristö" ei ole riittävä perustelu. Onhan tämä verkon ulkopuolinenkin maailma toimintaympäristö ja täälläkin on mahdollista määritellä tavoitteita ja pririsoida toimenpiteitä. Jos joku viisas osaa tämän selittää, niin kommenttiloota on edelleen avoin.

Kommentit

Hannu Majamäki sanoi…
Ymmärrän tunteesi.

Tuossa kyselytunnilla meiltä kysyttiin nimenomaan mitattavia tavoitteita. Tässä vaiheessa niitä ei ole voitu mielekkäästi asettaa.

Muuten olisi ollut oikein hauska kertoa, että juuri tämän uuden toimintamallin alussa yhtenä tavoitteena on näiden tavoitteiden sekä hahmottaminen että mitattavuuden kriittinen arviointi. Teemme siis työtä sekä kvantitatiivisen että kvalitatiivisen arvioinnin ja mittaamisen kanssa. Ja myös sen kysymyksen kanssa mitä kannattaa arvioida. Että ei ammuttaisi haulikolla!

Talousvaliokunnassa sain kertoa koko hankkeen metahahmotuksesta, joka on kai sitten tykillä ampumista. Siinä on nyt kolme lautasta: Yksi on näitä hajanaisia ja alati muuttuvia erillishankkeita, verkkotyömaita. Toinen on koko koulutuskokonaisuus, siis se miten siellä tehdään työtä. Kolmannen työnimi on "Kristittynä verkossa", verkko osana elämää ja siten osana kristillisellä identiteetillä elettyä elämää. Auttoiko?
Terhi Paananen sanoi…
evl.fi/hengellinenelamaverkossa sivulla sanotaan hankkeen tavoitteista, että ne ovat:

1. "Vahvistaa seurakuntien työntekijöiden valmiuksia toimia verkossa"
2. "Luoda yhteisöllisiä seurakunnallisia palveluja verkkoon"
3. "seurakuntalaisia rohkaistaan ottamaan entistä aktiivisemmin rooli kristittyinä verkossa...jo olemassa olevilla keskustelufoorumeilla, yhteisöissä sekä vuorovaikutteisissa palveluissa."
4. "tuetaan seurakuntien luomia helposti monistettavia vuorovaikutteisia palveluita."

Näillä alueilla luotua toimintaa voidaan mitata ja kaikkien näiden sektoreiden etenemistä seurataan tutkimuksen keinoin.

Täsmällisempien tavoitteiden asettamisen suurin hankaluus on toistaiseksi ollut tuntematon sosiaalisen median maailma. Se on jäsentynyt, järjestäytynyt ja kasvanut huikeasti viimeisen vuoden aikana. Nyt alamme tietää missä mennään ja vaikka osaamme täsmentää pian tavoitteitakin.
Anonyymi sanoi…
Mitä tarkoitat Hannu "metahahmotuksella"?
Aino Vesti sanoi…
Hannu Majamäki osaa myös hyvin konkretisoida hankkeen sisällöt-ota, Signe, häneen yhteyttä. Haastattelin kirkolliskokouksen käytävällä olevia verkkokeskustelijoita ja oli hienoa kuulla, mitä HEV käytännössä on.

Riikosen puheenvuoro pitää lukea kokonaisuutena - hän luonnehti kirkon tilannetta ja tätä keskustelukulttuuria vertauskuvalla pinta- ja pohjavirroista; pinnalta näyttää, että kyse on jostain käytännön pienestä yksityiskohdasta, mutta pohjalla on paljon isompia kysymyksiä. "Naispappeja Korkeasaaressakin?" -oli ironinen huippukohta siitä, että kirkon kysymys on 20 v. ajan ollut: "mitä mieltä olet naispapeista?" Riikonen sanoi: tarvitsemme toisen kysymyksen. "Arkkipiispa puhuu - (lapsi) "ei se haittaa" "-kommentti ei ollut suunnattu arkkipiispan vähättelyyn vaan kuvaus ajastamme, joka ei kuuntele hengellisiä johtajia.Minusta Riikosen puhe oli tärkeä yritys kuvata sitä taustaa, mistä ongelmamme ja lainsäädäntötarpeemme nousevat, mutta ilmeisesti kaikki eivät jaksaneet herkeämättä seurata hänen ajatuksenjuoksuaan (tai eivät tunne hänen ironista tyyliään) ja tuli väärintulkintoja.
Aino Vesti
Hannu Majamäki sanoi…
metahahmotus;D

Hengellistä elämää verkossa voidaan katsoa hyvin monen linssin läpi, kuten tietysti montaa asiaa, mutta tässä se jotenkin korostuu. Näitä linssejä kutsun hahmotuksiksi. Sitten kun hahmotetaan näitä linssejä kokonaisuutena syntyy - minun kielessäni - metahahmotus. Siis hahmotuksien hahmotus. Tähän liittyy myös hankkeen sijoittaminen kirkkoon, kulttuuriin ja aikaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kirkon jäsenenä

Viime päivinä media on taas jaksanut uutisoida kirkosta eroamisesta. En oikeastaan tiedä, mitä uutisarvoa noilla jokavuotisilla luvuilla enää on. Minua surettaa ja suututtaa tämä kehitys, joten täytyy nyt pari sanaa tännekin kirjoittaa. Kirkosta erosi viime vuonna taas ennätysmäärä porukkaa. Meillä Jyväskylässäkin eroluvut ovat aikamoiset. Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisten uskonnollisuus ei ole vähentynyt, joten osa eroaa varmaan hiukan liian kevyin perustein. Kuopion hiippakunnan lehdessä (Capitol 3/2008) luettelin viisi hyvää syytä kuulua kirkkoon : - Seurakunnan tarjoamat palvelut elämän eri vaiheissa - Jos et itse tarvitse näitä palveluita, joku muu tarvitsee – tue sitä! - Et voi vaikuttaa, jos et ole jäsen. - Kirkossa saatat löytää ehkä jotakin, jota elämääsi etsit. - Pääset kummiksi! Olen edelleen samaa mieltä. Jos nyt kuitenkin tuntuu siltä, ettei tätä menoa kestä, niin mieti vielä : oletko valmis tukemaan kirkon tarjoamia palveluita? Joku muu saattaa niitä tarvita. Ja jo...

12 tunnin työpäivä

Päättyihän se viikon ensimmäinen päivä viimein - täysistunto loppui eilen illalla klo 21.07. Aloitimme päivän aamulla klo 9, joten kellon ympärys hurahti nopsaan. Täysistunnon jälkeen suuntasimme vielä iltahartauteen ja lyhyelle kävelylenkille. Tämä aamu on alkanut mukavissa merkeissä. Aamumessuja vietämme tällä viikolla vain maanantaina ja perjantaina, joten nämä arkiaamut ovat yllättävän leppoisia. Ei ole kiire kirkkoon eikä huono omatuntoa, koska lintsaa kirkosta. Klo 9 kokoonnumme aamuhartauteen istuntosaliin. Tämän viikon asialistalla ei ole mitään kuohuttavia kysymyksiä. Toimittajat eivät päivystä täällä ja tunnelma on hieman vapautuneempi kuin syysistuntokaudella viime marraskuussa. Asialistalla on toki tärkeitä asioita kuten tilinpäätös. Lähetekeskustelua käymme kirkkoherranvaalitavan muuttamisesta, diakonaatista ja parokiaaliperiaatteen kehittämisestä (tai siis siitä että ei kehitetä). Listalla on myös kaksi edustaja-aloitetta: mediastrategia ja moniäänisyystyöryhmä. Kommentti...

tunnelma tiivistyi kyselytunnilla

Eilen työskentelimme valiokunnassa melkein koko päivän ja saimme mietinnöt valmiiksi. Olinkin eilen sitä mieltä, että tänäänhän on torstai, kun valiokunnan hommat ovat jo tässä vaiheessa. Iltapäivällä aivotoiminta tosin hyytyi, koska söin liian suuren kasan lettuja jälkruuaksi. Tänään pitäisi vielä saada aikaan lausunto tulevaisuusselonteosta ja aloitella eläkemaksuasiaa. Eilen iltapäivällä oli kirkkohallituksen kyselytunti. Yllättävimmän vedon teki (jälleen kerran) edustaja Kujala, joka kysyi: Millä perusteella arkkipiispa antoi televisiolähetyksessä vastoin Raamatun ilmoitusta lausunnon, ettei homoseksuaalisuus ole synti? Aikooko arkkipiispa pyytää anteeksi kuuden kristillisen järjestön jäseniä loukannutta lausuntoa aamutelevision ohjelmassa, jonka teemana oli Älä alistu -kampanjan saama huomio? Kyllä siinä minunkin leukani loksahti auki, kun kuulin nämä kysymykset. Arkkipiispa vastasi kuitenkin hyvin rauhallisesti ja selkeästi. Hän kertoi, että Raamattua voidaan tulkita eri tavoin. ...