Siirry pääsisältöön

odotettu mietintö valmistui

Kaikki ovat varmaan tietoisia, että viikon kiinnostavin asia on, rukoillaanko jatkossa samaa sukupuolta olevien parien kanssa. Tilanne on nyt siis se, että saimme aamupäivällä perustevaliokunnan mietinnön. Asian käsittely alkaa huomenna aamulla. Mietinnössä esitetään, että parisuhteensa rekisteröineen parin kanssa voisi rukoilla vapaasti. Mietintöön on toki jätetty myös eriävä mielipide, jonka mukaan mitään ei pitäisi tehdä.

Sain ennen kirkolliskokousviikkoa muutamia yhteydenottoja, joissa toivottiin, että asiassa päästäisiin enemmän eteenpäin. Olen valittaen todennut, että kirkolliskokouksen tilanne nyt vaan on sellainen, että parempaan ei pystytä. Tällaisen vapaan rukouksen hyväksyminen on monille edustajille aika kova paikka eikä osa edustajista aio sitä hyväksyä. On siis syytä iloita, jos huomenna hyväksymme perustevaliokunnan mietinnön. Tätä voi olla vaikea ymmärtää mutta kirkolliskokous on aivan oma maailmansa, jossa esimerkiksi rationaalisella argumentoinnilla ei ole mitään painoarvoa.

Olen ollut huolissani, että parin kanssa rukoileminen ei edes mene läpi. Täällä nimittäin osa asioista (kuten lait ja opilliset kysymykset) pitää hyväksyä 3/4 määräenemmistöllä. Perustevaliokunnan mietinnössä kuitenkin todetaan, että tämä päätös ei vaadi maääräenemmistöä. Samoin käytäväkeskustelujen perusteella näyttäisi siltä, että ehdotettu rukous saattaa mennä läpi. En vielä huokaise helpotuksesta mutta mieli on toiveikas.

Tänäänkin on ollut aika väljä päivä. Se on mukavaa. Olemme ehtineet jutella ruokapöydässä rauhassa eikä koko ajan tarvitse juosta seuraavaan paikkaan. Keskustelunaiheita ovat olleet muun muassa työurien pidentäminen, eduskuntavaaliasetelmat Vaasan vaalipiirissä ja avioliiton teologia.

Kommentit

Kaisa sanoi…
Tsemppiä loppuviikkoon ja toivotaan että menisi läpi edes tuo rukoilu.
Jarkko sanoi…
Toivottavasti kirkolliskokouksen päätöksestä tulee kuitenkin selkeästi esille se, että rukoushetkissä rukoillaan parisuhteiden kestämisen ja pariskunnan onnen puolesta. Osa kun näkee rukoushetket tilaisuuksiksi rukoilla osapuolten "eheytymisen" puolesta.

Tai voisihan raamatun nojalla esittää, että kirkko ei saa vihkiä enää pareja, jotka ovat harrastaneet esiaviollista seksiä. Yhtä lailla sekin on kirjaimellisen tulkinnan mukaan väärin.

Taitaa kuitenkin olla pienempi synti jostain syystä, vaikka tietystikään se ei johdu seksuaalisesta suuntautumisesta, vai miten se meni? :)

Mutta pidähän meteliä siellä!

Kannustukseksi pieni yllytysveto: Ostan sulle Jallu-pullon, jos pääset kommentoimaan parisuhdeasiaa valtakunnallisiin uutisiin ja sanot: "On saatanallista, että kaikki kirkon jäsenet eivät voi saada parisuhteelleen siunausta kirkossa". :)
Anonyymi sanoi…
Mitenkäs se on tämä bi-sexsuaali asia,näitä parejahan on vihitty ja siunattu iät ja ajat.Niinkuin tiedämme he harrastavat monesti avioliiton ulkopuolisia sukupuolisuh-
teita samaa sukupuolta olevan kumppa-
nin kanssa.Eikös tässä siunata synnissä eläviä?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kirkon jäsenenä

Viime päivinä media on taas jaksanut uutisoida kirkosta eroamisesta. En oikeastaan tiedä, mitä uutisarvoa noilla jokavuotisilla luvuilla enää on. Minua surettaa ja suututtaa tämä kehitys, joten täytyy nyt pari sanaa tännekin kirjoittaa. Kirkosta erosi viime vuonna taas ennätysmäärä porukkaa. Meillä Jyväskylässäkin eroluvut ovat aikamoiset. Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisten uskonnollisuus ei ole vähentynyt, joten osa eroaa varmaan hiukan liian kevyin perustein. Kuopion hiippakunnan lehdessä (Capitol 3/2008) luettelin viisi hyvää syytä kuulua kirkkoon : - Seurakunnan tarjoamat palvelut elämän eri vaiheissa - Jos et itse tarvitse näitä palveluita, joku muu tarvitsee – tue sitä! - Et voi vaikuttaa, jos et ole jäsen. - Kirkossa saatat löytää ehkä jotakin, jota elämääsi etsit. - Pääset kummiksi! Olen edelleen samaa mieltä. Jos nyt kuitenkin tuntuu siltä, ettei tätä menoa kestä, niin mieti vielä : oletko valmis tukemaan kirkon tarjoamia palveluita? Joku muu saattaa niitä tarvita. Ja jo

tiistain tunnelmia

Tämä päivä on ollut kirkolliskokousmaisen kiireinen, joten nyt vasta ehdin istua koneen ääreen. Aamulla lintsasin messusta ja kirjottelin aamupalan jälkeen puheenvuoroa. Valiokuntatyöskentely alkoi yhdeksän jälkeen ja jatkui lounaaseen asti. Olemme talousvaliokunnassa vääntäneet lausuntoa lakivaliokunnalle HeTasta. Lounaan jälkeen alkoi täysistunto, jossa käsiteltiin edustajien tekemiä aloitetteita. Keskustelimme aluetyön rakenteista, työyhteisöjen monimuotoisuudesta, määräenemmistövaatimuksesta ja virsikirjan lisävihkosta. Käytin puheenvuoron seurakunnan aluetyön rakenteista ja erityisesti seurakuntalaisten mahdollisuuksista osallistua päätöksentekoon. Parisuhdelain seuraukset oli myös esityslistalla mutta siihen asti ei ehditty. Keskustelu jatkuu aamulla. Illalla olisi ohjelmassa vielä valiokuntaa mutta saattaa olla, että joudun litsaamaan sieltä näytelmäharjoitusten vuoksi. Näytelmä ja roolini (pieni mutta hilpeä) ovat vielä salaisia.

edustajan postikasa

Eräs ystäväni ihmetteli, miten ihmisellä voi olla noin paljon paperia. Paperipinot ovat vallanneet kotona työpöydän lisäksi olohuoneen ruokapöydän. Kirkko, seurakunta ja kirkolliskokous tuottavat suuren osan paperikasoista. Tässä pieni katsaus edustajan posteihin... lehdet Olen lukenut Kotimaata jo ihan lapsesta asti ja mielestäni se on tosi hyvä lehti. Kotimaa kolahtaa nykyään jo torstaisin mutta yleensä säästän sen perjantailla ja aloitan viikonlopun lukemalla sen. Nykyään postiluukustani kolahtavat myös Sana ja Uusi tie. Hmm, niissä on vähän eri näkökulma kuin Kotimaassa. Aluksi epäilin, että joku seurakuntalainen on tilannut minulle lehdet, koska on huolissaan vakaumuksestani. Noh, ehkäpä ne tulevat minulle, koska olen kirkolliskokousedustaja. Mieluummin lukisin kuitenkin Hengellistä kuukausilehteä. Körtit eivät ilmeisesti lähettele lehteään pakolla tai sitten ne laskevat minut jo joukkoonsa ;-) asiaa Kirkolliskokouksen istuntoviikon lähestymisen tietää siitä, että postia alkaa ker