Siirry pääsisältöön

odotettu mietintö valmistui

Kaikki ovat varmaan tietoisia, että viikon kiinnostavin asia on, rukoillaanko jatkossa samaa sukupuolta olevien parien kanssa. Tilanne on nyt siis se, että saimme aamupäivällä perustevaliokunnan mietinnön. Asian käsittely alkaa huomenna aamulla. Mietinnössä esitetään, että parisuhteensa rekisteröineen parin kanssa voisi rukoilla vapaasti. Mietintöön on toki jätetty myös eriävä mielipide, jonka mukaan mitään ei pitäisi tehdä.

Sain ennen kirkolliskokousviikkoa muutamia yhteydenottoja, joissa toivottiin, että asiassa päästäisiin enemmän eteenpäin. Olen valittaen todennut, että kirkolliskokouksen tilanne nyt vaan on sellainen, että parempaan ei pystytä. Tällaisen vapaan rukouksen hyväksyminen on monille edustajille aika kova paikka eikä osa edustajista aio sitä hyväksyä. On siis syytä iloita, jos huomenna hyväksymme perustevaliokunnan mietinnön. Tätä voi olla vaikea ymmärtää mutta kirkolliskokous on aivan oma maailmansa, jossa esimerkiksi rationaalisella argumentoinnilla ei ole mitään painoarvoa.

Olen ollut huolissani, että parin kanssa rukoileminen ei edes mene läpi. Täällä nimittäin osa asioista (kuten lait ja opilliset kysymykset) pitää hyväksyä 3/4 määräenemmistöllä. Perustevaliokunnan mietinnössä kuitenkin todetaan, että tämä päätös ei vaadi maääräenemmistöä. Samoin käytäväkeskustelujen perusteella näyttäisi siltä, että ehdotettu rukous saattaa mennä läpi. En vielä huokaise helpotuksesta mutta mieli on toiveikas.

Tänäänkin on ollut aika väljä päivä. Se on mukavaa. Olemme ehtineet jutella ruokapöydässä rauhassa eikä koko ajan tarvitse juosta seuraavaan paikkaan. Keskustelunaiheita ovat olleet muun muassa työurien pidentäminen, eduskuntavaaliasetelmat Vaasan vaalipiirissä ja avioliiton teologia.

Kommentit

Kaisa sanoi…
Tsemppiä loppuviikkoon ja toivotaan että menisi läpi edes tuo rukoilu.
Jarkko sanoi…
Toivottavasti kirkolliskokouksen päätöksestä tulee kuitenkin selkeästi esille se, että rukoushetkissä rukoillaan parisuhteiden kestämisen ja pariskunnan onnen puolesta. Osa kun näkee rukoushetket tilaisuuksiksi rukoilla osapuolten "eheytymisen" puolesta.

Tai voisihan raamatun nojalla esittää, että kirkko ei saa vihkiä enää pareja, jotka ovat harrastaneet esiaviollista seksiä. Yhtä lailla sekin on kirjaimellisen tulkinnan mukaan väärin.

Taitaa kuitenkin olla pienempi synti jostain syystä, vaikka tietystikään se ei johdu seksuaalisesta suuntautumisesta, vai miten se meni? :)

Mutta pidähän meteliä siellä!

Kannustukseksi pieni yllytysveto: Ostan sulle Jallu-pullon, jos pääset kommentoimaan parisuhdeasiaa valtakunnallisiin uutisiin ja sanot: "On saatanallista, että kaikki kirkon jäsenet eivät voi saada parisuhteelleen siunausta kirkossa". :)
Anonyymi sanoi…
Mitenkäs se on tämä bi-sexsuaali asia,näitä parejahan on vihitty ja siunattu iät ja ajat.Niinkuin tiedämme he harrastavat monesti avioliiton ulkopuolisia sukupuolisuh-
teita samaa sukupuolta olevan kumppa-
nin kanssa.Eikös tässä siunata synnissä eläviä?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

viikon ärsyttävimmät

Tälläkin viikolla savu on noussut korvista monta kertaa. Virkamieslakipaketin kankea eteneminen on raivostuttanut. Tänään iltapäivällä on asian toinen käsittely, jossa laki joko hyväksytään tai hylätään. Myös pari muuta asiaa on ärsyttänyt minua ja muutamia muita edustajia viikon varrella... Edustaja Riikosen puheenvuoro virkamieslakipaketin ensimmäisessä käsittelyssä on kirvoittanut runsaasti kommentteja. Puheenvuoro on luettavissa kirkolliskokouksen sivuilta . Puheenvuorossa käytettiin varsin värikästä retoriikkaa muun muassa naispapeista ja arkkipiispasta. Itse pidän edustaja Riikosen puheenvuoroa asiattomana ensisijaisesti sen takia että se ei mitenkään liittynyt käsiteltävään asiaan. Lisäksi puhe ei osoittanut hyvää makua eikä läsnäolijoiden kunnioitusta. Monet, erityisesti naiset, ovat kokeneet puheenvuoron jopa loukkaavana. Olen mukana kirkon, seurakunnan ja kunnan päätöksenteossa. Tästä näkökulmasta ajattelen, että on vastuutonta väärinkäyttää meille annettua päätösvaltaa ja pu...

kirkon jäsenenä

Viime päivinä media on taas jaksanut uutisoida kirkosta eroamisesta. En oikeastaan tiedä, mitä uutisarvoa noilla jokavuotisilla luvuilla enää on. Minua surettaa ja suututtaa tämä kehitys, joten täytyy nyt pari sanaa tännekin kirjoittaa. Kirkosta erosi viime vuonna taas ennätysmäärä porukkaa. Meillä Jyväskylässäkin eroluvut ovat aikamoiset. Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisten uskonnollisuus ei ole vähentynyt, joten osa eroaa varmaan hiukan liian kevyin perustein. Kuopion hiippakunnan lehdessä (Capitol 3/2008) luettelin viisi hyvää syytä kuulua kirkkoon : - Seurakunnan tarjoamat palvelut elämän eri vaiheissa - Jos et itse tarvitse näitä palveluita, joku muu tarvitsee – tue sitä! - Et voi vaikuttaa, jos et ole jäsen. - Kirkossa saatat löytää ehkä jotakin, jota elämääsi etsit. - Pääset kummiksi! Olen edelleen samaa mieltä. Jos nyt kuitenkin tuntuu siltä, ettei tätä menoa kestä, niin mieti vielä : oletko valmis tukemaan kirkon tarjoamia palveluita? Joku muu saattaa niitä tarvita. Ja jo...

Nuorten osallisuuden vahvistaminen tyssäsi kirkkohallitukseen

Vanha kirkolliskokousblogini on herännyt yllättäen henkiin mutta painavasta syystä!   Vuonna 2009 teimme kirkolliskokousaloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Aloite lähetettiin yleisvaliokunnan hienon mietinnön saattelemana kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Se on jumittanut siellä vuosikaudet ja olen miettinyt, voiko aloite vain kadota. Ilmeisesti ei voi - se on ilmestynyt nyt kirkolliskokousviikon esityslistalle.   Kirkolliskokoukselle on annettu asiasta ilmoitus, joka on karua luettavaa. Sen mukaan kirkkohallituksen taholta ei tulla valmistelemaan nuorten kuulemisjärjestelmää seurakuntiin . Ilmoituksessa perustellaan kuulemisjärjestelmän valmistelematta jättämistä seuraavasti:  Edustuksellinen demokratia ei ole enää nuorille tyypillinen tai suosittu vaikuttamisen muoto. Joissain kunnissa nuorivaltuusto toimii, joissakin ei juuri ollenkaan.   Malli, joka edellyttäisi erillisen kuulemisjärjestelmän luomista jokaiseen seurakun...