Siirry pääsisältöön

talousarviokeskustelua ja tapakasvatusta

Iltapäivä ja ilta kuluivat talousarvion parissa. Täysistunnossa pidettiin lukuisia puheenvuoroja talousarvioaloitteiden puolesta. Aloitteissa vaadittiin avustusta Petroskoin kirkon rakennusprojektin loppumetreille ja rahaa Tuomasmessun radiointiin. Varsinaisesti talousarviosta ei juuri puhuttu.

Kävimme myös valiokunnassa läpi talousarviota ja aloitteita. Haastattelimme asiantuntijoita, joten olemme nyt hieman viisaampia mietinnön kirjoittamisessa.

Saimme tänään pöydille myös yleisvaliokunnan mietinnön osallisuusaloitteesta. Mietinnössä esitetään aloitteen lähettämistä eteenpäin toimenpiteitä varten, jee! Valiokunta suhtautui positiivisesti kaikkiin esitettyihin toimenpiteisiin, joita olivat:

1) osallisuusvelvoitteen kirjaaminen kirkkolainsäädäntöön,
2) nykyisten toimintamallian kartoittaminen ja esimerkkitapojen luominen ja
3) nuorten kirkolliskokouksen perustamisen selvittäminen.

Lisäksi mietinnössä todettiin, että nuorisolain 8. pykälä nuorten kuulemisesta koskee myös kirkon nuorisotyötä. No niin - nyt ei auta enää vastaanpullikointi!

Kansliavaliokunta eli huvitoimikunta kokoontui myös. Järjestelimme keskustelutilaisuutta (josta varmasti myöhemmin lisää...), juhlia, saunavuoroja ja kaikenlaista muuta kivaa :-)

Iltapäivällä jouduin kenttipiispan tapakasvatuskurssille. Opetusministeriön kansliapäällikkö tarjosi kahvit ja toi tervehdyksensä. Kenttipiispan mukaan kirkolliskokousedustajien tavat ovat kehnolla tolalle, koska porukka häipyä paikalta, kun tilaisuuden isäntä vielä istui pöydässä. Meidän pöydässä noudatettiin hyviä tapoja emmekä saaneet nousta pöydästä, joten myöhästyin talousvaliokunnasta.

Tänään olisi iltahartauden jälkeen mahdollisuus katsoa edustaja Pekka Reinikaisen johdolla videota maapallon synnystä. Taidan mennä mieluummin naisten saunavuorolle.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hyvä juttu tuo nuorisolakitoteamus! Tsemiä budjettivääntöön :)

Olisi kiva kuulla ajatuksiasi tuosta nuorten kirkolliskokouksesta lisää. Kun periaatteessa se on hyvä juttu, mutta miksi nuoret tarvitsisivat omaa paneelia erikseen, eikö siihen vanhaan mahdu enää?

Toisaalta ainakin jonkinlainen nuorisopaneeli, jonka edustajalla olisi vähintään läsnäolo- ja kahvitaukokeskustelu -oikeus varsinaisessa kirkolliskokouksessa, olisi musta hyvä juttu kyllä... Asiassa on monta puolta.

Saunavuoro kuulostaa kyllä mustakin paremmalta vaihtoehdolta. Kiitos taas kuulumisista sieltä Turkusesta.


Inka L. (ex-navi)
Signe sanoi…
Kiitos kommenteista!

En ihan ymmärrä kommenttia "vanhasta kirkolliskokouksesta" - mikäs se on?

Tänne aikuisten kirkolliskokoukseenhan ei ole alle 18-vuotiailla pääsyä, joten he toki tarvitsevat muun foorumin.

Kirkko 2015-seminaari ja Kirkkopäivillä järjestetty Nuorten aikuisten kirkolliskokous (Nakki) ovat toki hyviä seminaareja ja olen molempiin itsekin osallistunut. Nuorten kirkolliskokous voisi hyvin olla samantapainen mutta olennaista olisi aloiteoikeus aikuisten kirkolliskokoukseen. Se toisi mielestäni todellisia vaikutusmahdollisuuksia nuorille.

Kirkolliskokouksen täysistunnothan ovat ihan avoimia, joten tänne toki saa tulla pyörimään ja kuuntelemaan jo nyt. En pidä ehkä järkevänä nuorison ruodaamista tänne kuunteluoppilaiksi, koska täällä on aikas tylsää.
Anonyymi sanoi…
Juu täytyy myöntää että käpymäisyys iski päälle, en muistanut että nuorten kirkolliskokouksella tarkoitetaan nimen omaan alle 18-v juttua.

Juu, nyt asia näyttäytyy eri valossa... :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

viikon ärsyttävimmät

Tälläkin viikolla savu on noussut korvista monta kertaa. Virkamieslakipaketin kankea eteneminen on raivostuttanut. Tänään iltapäivällä on asian toinen käsittely, jossa laki joko hyväksytään tai hylätään. Myös pari muuta asiaa on ärsyttänyt minua ja muutamia muita edustajia viikon varrella... Edustaja Riikosen puheenvuoro virkamieslakipaketin ensimmäisessä käsittelyssä on kirvoittanut runsaasti kommentteja. Puheenvuoro on luettavissa kirkolliskokouksen sivuilta . Puheenvuorossa käytettiin varsin värikästä retoriikkaa muun muassa naispapeista ja arkkipiispasta. Itse pidän edustaja Riikosen puheenvuoroa asiattomana ensisijaisesti sen takia että se ei mitenkään liittynyt käsiteltävään asiaan. Lisäksi puhe ei osoittanut hyvää makua eikä läsnäolijoiden kunnioitusta. Monet, erityisesti naiset, ovat kokeneet puheenvuoron jopa loukkaavana. Olen mukana kirkon, seurakunnan ja kunnan päätöksenteossa. Tästä näkökulmasta ajattelen, että on vastuutonta väärinkäyttää meille annettua päätösvaltaa ja pu...

kirkon jäsenenä

Viime päivinä media on taas jaksanut uutisoida kirkosta eroamisesta. En oikeastaan tiedä, mitä uutisarvoa noilla jokavuotisilla luvuilla enää on. Minua surettaa ja suututtaa tämä kehitys, joten täytyy nyt pari sanaa tännekin kirjoittaa. Kirkosta erosi viime vuonna taas ennätysmäärä porukkaa. Meillä Jyväskylässäkin eroluvut ovat aikamoiset. Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisten uskonnollisuus ei ole vähentynyt, joten osa eroaa varmaan hiukan liian kevyin perustein. Kuopion hiippakunnan lehdessä (Capitol 3/2008) luettelin viisi hyvää syytä kuulua kirkkoon : - Seurakunnan tarjoamat palvelut elämän eri vaiheissa - Jos et itse tarvitse näitä palveluita, joku muu tarvitsee – tue sitä! - Et voi vaikuttaa, jos et ole jäsen. - Kirkossa saatat löytää ehkä jotakin, jota elämääsi etsit. - Pääset kummiksi! Olen edelleen samaa mieltä. Jos nyt kuitenkin tuntuu siltä, ettei tätä menoa kestä, niin mieti vielä : oletko valmis tukemaan kirkon tarjoamia palveluita? Joku muu saattaa niitä tarvita. Ja jo...

Nuorten osallisuuden vahvistaminen tyssäsi kirkkohallitukseen

Vanha kirkolliskokousblogini on herännyt yllättäen henkiin mutta painavasta syystä!   Vuonna 2009 teimme kirkolliskokousaloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Aloite lähetettiin yleisvaliokunnan hienon mietinnön saattelemana kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Se on jumittanut siellä vuosikaudet ja olen miettinyt, voiko aloite vain kadota. Ilmeisesti ei voi - se on ilmestynyt nyt kirkolliskokousviikon esityslistalle.   Kirkolliskokoukselle on annettu asiasta ilmoitus, joka on karua luettavaa. Sen mukaan kirkkohallituksen taholta ei tulla valmistelemaan nuorten kuulemisjärjestelmää seurakuntiin . Ilmoituksessa perustellaan kuulemisjärjestelmän valmistelematta jättämistä seuraavasti:  Edustuksellinen demokratia ei ole enää nuorille tyypillinen tai suosittu vaikuttamisen muoto. Joissain kunnissa nuorivaltuusto toimii, joissakin ei juuri ollenkaan.   Malli, joka edellyttäisi erillisen kuulemisjärjestelmän luomista jokaiseen seurakun...