2.11.2009

talousarviokeskustelua ja tapakasvatusta

Iltapäivä ja ilta kuluivat talousarvion parissa. Täysistunnossa pidettiin lukuisia puheenvuoroja talousarvioaloitteiden puolesta. Aloitteissa vaadittiin avustusta Petroskoin kirkon rakennusprojektin loppumetreille ja rahaa Tuomasmessun radiointiin. Varsinaisesti talousarviosta ei juuri puhuttu.

Kävimme myös valiokunnassa läpi talousarviota ja aloitteita. Haastattelimme asiantuntijoita, joten olemme nyt hieman viisaampia mietinnön kirjoittamisessa.

Saimme tänään pöydille myös yleisvaliokunnan mietinnön osallisuusaloitteesta. Mietinnössä esitetään aloitteen lähettämistä eteenpäin toimenpiteitä varten, jee! Valiokunta suhtautui positiivisesti kaikkiin esitettyihin toimenpiteisiin, joita olivat:

1) osallisuusvelvoitteen kirjaaminen kirkkolainsäädäntöön,
2) nykyisten toimintamallian kartoittaminen ja esimerkkitapojen luominen ja
3) nuorten kirkolliskokouksen perustamisen selvittäminen.

Lisäksi mietinnössä todettiin, että nuorisolain 8. pykälä nuorten kuulemisesta koskee myös kirkon nuorisotyötä. No niin - nyt ei auta enää vastaanpullikointi!

Kansliavaliokunta eli huvitoimikunta kokoontui myös. Järjestelimme keskustelutilaisuutta (josta varmasti myöhemmin lisää...), juhlia, saunavuoroja ja kaikenlaista muuta kivaa :-)

Iltapäivällä jouduin kenttipiispan tapakasvatuskurssille. Opetusministeriön kansliapäällikkö tarjosi kahvit ja toi tervehdyksensä. Kenttipiispan mukaan kirkolliskokousedustajien tavat ovat kehnolla tolalle, koska porukka häipyä paikalta, kun tilaisuuden isäntä vielä istui pöydässä. Meidän pöydässä noudatettiin hyviä tapoja emmekä saaneet nousta pöydästä, joten myöhästyin talousvaliokunnasta.

Tänään olisi iltahartauden jälkeen mahdollisuus katsoa edustaja Pekka Reinikaisen johdolla videota maapallon synnystä. Taidan mennä mieluummin naisten saunavuorolle.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä juttu tuo nuorisolakitoteamus! Tsemiä budjettivääntöön :)

Olisi kiva kuulla ajatuksiasi tuosta nuorten kirkolliskokouksesta lisää. Kun periaatteessa se on hyvä juttu, mutta miksi nuoret tarvitsisivat omaa paneelia erikseen, eikö siihen vanhaan mahdu enää?

Toisaalta ainakin jonkinlainen nuorisopaneeli, jonka edustajalla olisi vähintään läsnäolo- ja kahvitaukokeskustelu -oikeus varsinaisessa kirkolliskokouksessa, olisi musta hyvä juttu kyllä... Asiassa on monta puolta.

Saunavuoro kuulostaa kyllä mustakin paremmalta vaihtoehdolta. Kiitos taas kuulumisista sieltä Turkusesta.


Inka L. (ex-navi)

Signe kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

En ihan ymmärrä kommenttia "vanhasta kirkolliskokouksesta" - mikäs se on?

Tänne aikuisten kirkolliskokoukseenhan ei ole alle 18-vuotiailla pääsyä, joten he toki tarvitsevat muun foorumin.

Kirkko 2015-seminaari ja Kirkkopäivillä järjestetty Nuorten aikuisten kirkolliskokous (Nakki) ovat toki hyviä seminaareja ja olen molempiin itsekin osallistunut. Nuorten kirkolliskokous voisi hyvin olla samantapainen mutta olennaista olisi aloiteoikeus aikuisten kirkolliskokoukseen. Se toisi mielestäni todellisia vaikutusmahdollisuuksia nuorille.

Kirkolliskokouksen täysistunnothan ovat ihan avoimia, joten tänne toki saa tulla pyörimään ja kuuntelemaan jo nyt. En pidä ehkä järkevänä nuorison ruodaamista tänne kuunteluoppilaiksi, koska täällä on aikas tylsää.

Anonyymi kirjoitti...

Juu täytyy myöntää että käpymäisyys iski päälle, en muistanut että nuorten kirkolliskokouksella tarkoitetaan nimen omaan alle 18-v juttua.

Juu, nyt asia näyttäytyy eri valossa... :)