Siirry pääsisältöön

istuntoviikon avaus

No niin, täällä ollaan. Oikein etukäteen hengästyttää, kun tietää, mitä on edessä. Nyt jo ensimmäisenä päivänä ensimmäisellä tauolla olen kahden palaverin loukussa.

Aloitimme eilen illalla valiokunnan kokoukselle. Kävimme tilinpäätöstä läpi. Myös hiippakuntamme loistava delegaatio kokoontui. Otimme harjoituskierroksen kirkkoherranvaalikeskustelussa.

Tänä aamuna oli aina yhtä juhlallinen avajaisjumalanpalvelus. Mikkelin piispa Häkkinen saarnasi, ettei kannata vaipua epätoivoon, kun pohtii kirkon tulevaisuutta.

Avajaisistunnossa arkkipiispa puhui suvaitsevaisuudesta. Puhu alkoi räväkästi maahanmuuttoasioilla. Arkkipiispan mukaan me emme voi toivottaa tervetulleeksi vain hyvin koulutettuja maahanmuuttajia. Loistava avaus viikolle!

Iltapäivällä on ohjelmassa luultavasti pitkä keskustelu kirkkoherranvaalista. Kirkkohallituksen esityksen mukaan kirkkoherranvaali muuttuisi välilliseksi vaaliksi. Nykyään seurakuntalaiset saavat valita kirkkoherran suoralla kansanvaalilla. Esityksen mukaan kirkkoherran valitsisivat jatkossa kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto. Olen itse välillisen vaalin kannalla. Ajattelen niin, että luottamushenkilöillä on mahdollisuus saada riittävät tiedot pätevimmän ja sopivimman kirkkoherran valitsemiseksi. Aina tiedot eivät toki auta mutta kansanvaalissa äänestäjän on aika mahdotonta saada tietoa ehdokkaiden johtajaominaisuuksista ja muista tarvittavista kyvyistä.

Nyt täytyy kipittää eteenpäin.

Kommentit

Viiriäinen sanoi…
Hahaa, ekana päivänä piispallisia puheenvuoroja sekä mun päättyvästä (Seppo-) että alkavasta (arkki-) projektista. Olenpa ajan hermolla :D

Tsemppiä ja istumalihaksia, kärsivällisyyttä keskusteluun ja viisautta päätöksiin!
paikallisopas sanoi…
Hyvää viikkoa! Tehkää hyviä päätöksiä lapsen oikeuksissa & nuorten oikeuksien vahvistamisessa! Jään odottamaan raportointia täällä tai kasvotusten!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

viikon ärsyttävimmät

Tälläkin viikolla savu on noussut korvista monta kertaa. Virkamieslakipaketin kankea eteneminen on raivostuttanut. Tänään iltapäivällä on asian toinen käsittely, jossa laki joko hyväksytään tai hylätään. Myös pari muuta asiaa on ärsyttänyt minua ja muutamia muita edustajia viikon varrella... Edustaja Riikosen puheenvuoro virkamieslakipaketin ensimmäisessä käsittelyssä on kirvoittanut runsaasti kommentteja. Puheenvuoro on luettavissa kirkolliskokouksen sivuilta . Puheenvuorossa käytettiin varsin värikästä retoriikkaa muun muassa naispapeista ja arkkipiispasta. Itse pidän edustaja Riikosen puheenvuoroa asiattomana ensisijaisesti sen takia että se ei mitenkään liittynyt käsiteltävään asiaan. Lisäksi puhe ei osoittanut hyvää makua eikä läsnäolijoiden kunnioitusta. Monet, erityisesti naiset, ovat kokeneet puheenvuoron jopa loukkaavana. Olen mukana kirkon, seurakunnan ja kunnan päätöksenteossa. Tästä näkökulmasta ajattelen, että on vastuutonta väärinkäyttää meille annettua päätösvaltaa ja pu...

kirkon jäsenenä

Viime päivinä media on taas jaksanut uutisoida kirkosta eroamisesta. En oikeastaan tiedä, mitä uutisarvoa noilla jokavuotisilla luvuilla enää on. Minua surettaa ja suututtaa tämä kehitys, joten täytyy nyt pari sanaa tännekin kirjoittaa. Kirkosta erosi viime vuonna taas ennätysmäärä porukkaa. Meillä Jyväskylässäkin eroluvut ovat aikamoiset. Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisten uskonnollisuus ei ole vähentynyt, joten osa eroaa varmaan hiukan liian kevyin perustein. Kuopion hiippakunnan lehdessä (Capitol 3/2008) luettelin viisi hyvää syytä kuulua kirkkoon : - Seurakunnan tarjoamat palvelut elämän eri vaiheissa - Jos et itse tarvitse näitä palveluita, joku muu tarvitsee – tue sitä! - Et voi vaikuttaa, jos et ole jäsen. - Kirkossa saatat löytää ehkä jotakin, jota elämääsi etsit. - Pääset kummiksi! Olen edelleen samaa mieltä. Jos nyt kuitenkin tuntuu siltä, ettei tätä menoa kestä, niin mieti vielä : oletko valmis tukemaan kirkon tarjoamia palveluita? Joku muu saattaa niitä tarvita. Ja jo...

Nuorten osallisuuden vahvistaminen tyssäsi kirkkohallitukseen

Vanha kirkolliskokousblogini on herännyt yllättäen henkiin mutta painavasta syystä!   Vuonna 2009 teimme kirkolliskokousaloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Aloite lähetettiin yleisvaliokunnan hienon mietinnön saattelemana kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Se on jumittanut siellä vuosikaudet ja olen miettinyt, voiko aloite vain kadota. Ilmeisesti ei voi - se on ilmestynyt nyt kirkolliskokousviikon esityslistalle.   Kirkolliskokoukselle on annettu asiasta ilmoitus, joka on karua luettavaa. Sen mukaan kirkkohallituksen taholta ei tulla valmistelemaan nuorten kuulemisjärjestelmää seurakuntiin . Ilmoituksessa perustellaan kuulemisjärjestelmän valmistelematta jättämistä seuraavasti:  Edustuksellinen demokratia ei ole enää nuorille tyypillinen tai suosittu vaikuttamisen muoto. Joissain kunnissa nuorivaltuusto toimii, joissakin ei juuri ollenkaan.   Malli, joka edellyttäisi erillisen kuulemisjärjestelmän luomista jokaiseen seurakun...