Siirry pääsisältöön

istuntoviikon arviointia

Nukuin viikonloppuna pari kertaa kellon ympäri ja vielä useammat päiväunet päälle. Lisäksi ohjelmassa oli imurointia, ruokaostoksia ja kasa kasvatussosiologian kirjoja. Pahimpiin vierotusoireisiin lueskelin viime kevään istunnon keskustelupöytäkirjaa. Isänpäivän kunniaksi kelailin päässäni myös viikon aikana käytyjä keskusteluja ydinperheestä.

viikon arvosana 9

Istuntoviikko oli oikein mielenkiintoinen, hommat etenivät ja palvelu pelasi. Jäsenrekisterin, Hetan ja Hengellinen elämä verkossa -hankkeen eteneminen loi uskoa tulevaan. Kirkko oikeasti valmistautuu tuleviin haasteisiin. Edustajajoukkoa kuunnellessa ajoittain iski kuitenkin epätoivo - aika konservatiivista porukkaa siellä näyttää olevan.

oma panos 6 ½

Olen aikoinaan riparilla isosena ollessani arvioinut, että oma panos on -15, joten antamani arvosanahan on ihan okei.

Olen nyt siellä kaksi viikkoa istunut enkä ole käyttänyt isossa salissa yhtään puheenvuoroa. Se harmittaa mutta en voi sille oikein mitään. Tuntuu, että asioita on kolmea sorttia:
1) asioita, joihin minulla ei ole yhtään mitään sanottavaa
2) asioita, joihin minulla ei ole mitään painokelpoista sanottavaa
3) asioita, joista minulla olisi sanottavaa mutta muut ovat ehtineet sanoa saman ensin.

Olen yleensäkin aika säästeliäs sanoissani (ja ajoittain toivoisin, että muutkin olisivat). Hyvin harvoin koen, että minulla olisi niin painavaa tai asiaa eteenpäin vievää sanottavaa, että voisin vaivata koko salia mielipiteelläni. Olen myös funtsinut, että ilmeisesti teologikoulutuksessa saa eväitä pitää puheita, vaikka ei olisikaan mitään sanottavaa. Valiokunnassa olen kuitenkin puhellut ja nyökytellyt tarmokkaasti.

Olen oppinut kevät- ja syysistuntokauden tosi paljon. Nyt olen jopa nähnyt joidenkin asioiden (lähinnä aloitteiden) koko kiertokulun ja jopa 2. käsittelynkin lakiasiassa. Nyt pitäisi olla eväät ymmärtää kirkolliskokouksen hallinnolliset kiemurat. Toivottavasti alkaa vähitellen ilmaantua myös sanottavaa.


Kiitokset kaikille viesteistä ja kommenteista! Niitä saa lähettää edelleen :-) Yhden (aika hilpeän) sain sähköpostiini. Siinä kyseltiin lempiaiheestani (?) hevimusiikista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

muutama kuva

Sain viimein kaivettua kevätistuntokauden kuvat kamerasta. Tässäpä ois muutama. Lapuan hiippakunnan delegaation sakastissa ennen avajaismessua. Arkkipiispan lähtöjuhlaa vietettiin Turun linnan kuninkaansalissa, vieraita vielä odotellaan. Alkuruoka Edustaja Ojala ilman eläinrekvisiittaa Edustajat Simojoki ja Tuominen uurastivat Arkkikuvaelman tähtinä, kuvassa jo vähän rennompi mieli

Nuorten osallisuuden vahvistaminen tyssäsi kirkkohallitukseen

Vanha kirkolliskokousblogini on herännyt yllättäen henkiin mutta painavasta syystä!   Vuonna 2009 teimme kirkolliskokousaloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Aloite lähetettiin yleisvaliokunnan hienon mietinnön saattelemana kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Se on jumittanut siellä vuosikaudet ja olen miettinyt, voiko aloite vain kadota. Ilmeisesti ei voi - se on ilmestynyt nyt kirkolliskokousviikon esityslistalle.   Kirkolliskokoukselle on annettu asiasta ilmoitus, joka on karua luettavaa. Sen mukaan kirkkohallituksen taholta ei tulla valmistelemaan nuorten kuulemisjärjestelmää seurakuntiin . Ilmoituksessa perustellaan kuulemisjärjestelmän valmistelematta jättämistä seuraavasti:  Edustuksellinen demokratia ei ole enää nuorille tyypillinen tai suosittu vaikuttamisen muoto. Joissain kunnissa nuorivaltuusto toimii, joissakin ei juuri ollenkaan.   Malli, joka edellyttäisi erillisen kuulemisjärjestelmän luomista jokaiseen seurakuntaan, tulisi seurak

tiistai täysistunnossa

Eilinen päivä kului työn ääressä. Aamupäivällä urakoimme talousvaliokunnassa ja iltapäivällä oli täysistunto. Alunperin ajattelin, että täysistuntojen osalta pääsemme tällä viikolla helpolla. Eilen keskustelimme moniäänisyysaloitteesta kuitenkin varsin pitkään. Edustaja Kaskisen ja edustaja Määttäsen aloite työryhmän perustamisesta oli ilmeisen tarpeellinen, koska edustajilla oli paljon sanottavaa aihesta. Viime aikoina on ollut havaittavissa, että kirkon äärilaitojen kannat ovat jyrkentyneet. Aloitteessa esitettiin, että perustetaan työryhmä, jossa eri tavoin ajattelevat keskustelevat, miten ykseys ja moniäänisyys kirkossa voisivat toteutua. Illalla jatkoimme valiokunnassa mietintöjen parissa. Valiokunnassa välillä oli hieman vaikeuksia saada mielipiteitä kuuluviin. valiokunnan naisjaostossa päätimme, että lähdemme shoppailemaan, jos meitä ei kuunnella. Uhkaus oli ilmeisesti uskottava, koska muutamat kommentit jopa menivät läpi. Pääsimme valiokunnasta jo ennen seitsemää pois, joten lo