Siirry pääsisältöön

mediatiistai

Uhoamisesta huolimatta menin tänään aamulla kiltisti kirkkoon klo 8.15. Se oli kyllä hieman uhkarohkea veto, koska meinasin nukahtaa sinne kirkonpenkkiin.

Täysistunnossa olemme tänään keskustelleet kirkon nelivuotiskertomuksesta - tai ainakin oli tarkoitus. Puheenvuorot ovat olleet asiasta ja asian vierestä, teemoina mm. virret, kirkon viestintä, kirkosta eroaminen, miesten asema, päihteiden käyttö, kaikkien mielistely ja Raamatun unohtaminen.

Edustaja Riikonen piti jännittävän puheenvuoron miesten asemasta kirkossa ja kirkon nelivuotiskertomuksessa. Miehiä on vähempi kirkossa ja enempi vankilassa. Lopulta pitää museoida se viimeinen seurakuntamies. Vaikka puheenvuoro osin olikin aika tiukkaa tekstiä, siinä oli kyllä ihan asiaakin - miehiä ei juuri näy seurakunnassa (mutta kirkon hallinnossa kyllä...).

Käsittelimme myös hiippakuntavaltuuston esitystä seurakunta-sanan käytöstä. Meillä Jyväskylässä seurakunta jakaantuu 9 alueseurakuntaan ja toivoisimme, että tuo sana saataisiin jo vähitellen kirkkolakiin. Edustaja Kotila piti aiheesta erittäin hyvän puheenvuoron. Kotilan mukaan keskustelussa pitäisi painottaa enempi teologiaa ja vähempi hallintoa. Muissakin puheenvuoroissa tuotiin esille, että pientä yksikköä voisi sanoa seurakunnaksi ja isommalle (hallinnolliselle) yksikölle voisi keksiä jonkun uuden nimen.

Täysistunnoista huolimatta olen ehtinyt antaa tänään haastattelun kirkon verkkosivuille, Kotimaan joulukalenteriin ja Turun radioon. Verkkoon ja radioon pääsin puhumaan lempiaiheestani eli nuorten osallisuudesta seurakunnissa. Joulukalenterin jätän vielä arvoitukseksi - sen voi aikanaan käydä kurkistamassa.

Ruoka on edelleen hyvää mutta olen jotenkin onnistunut pysymään kohtuudessa - olen itsekin siitä aika yllättänyt. Jälkiruoat eivät harmillisesti ole olleet ihan suosikkejani. Eilen oli kohtalaisen tönkköä piparkakkupannacottaa ja tänään imelää minttusuklaamoussea.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

muutama kuva

Sain viimein kaivettua kevätistuntokauden kuvat kamerasta. Tässäpä ois muutama. Lapuan hiippakunnan delegaation sakastissa ennen avajaismessua. Arkkipiispan lähtöjuhlaa vietettiin Turun linnan kuninkaansalissa, vieraita vielä odotellaan. Alkuruoka Edustaja Ojala ilman eläinrekvisiittaa Edustajat Simojoki ja Tuominen uurastivat Arkkikuvaelman tähtinä, kuvassa jo vähän rennompi mieli

Nuorten osallisuuden vahvistaminen tyssäsi kirkkohallitukseen

Vanha kirkolliskokousblogini on herännyt yllättäen henkiin mutta painavasta syystä!   Vuonna 2009 teimme kirkolliskokousaloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Aloite lähetettiin yleisvaliokunnan hienon mietinnön saattelemana kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Se on jumittanut siellä vuosikaudet ja olen miettinyt, voiko aloite vain kadota. Ilmeisesti ei voi - se on ilmestynyt nyt kirkolliskokousviikon esityslistalle.   Kirkolliskokoukselle on annettu asiasta ilmoitus, joka on karua luettavaa. Sen mukaan kirkkohallituksen taholta ei tulla valmistelemaan nuorten kuulemisjärjestelmää seurakuntiin . Ilmoituksessa perustellaan kuulemisjärjestelmän valmistelematta jättämistä seuraavasti:  Edustuksellinen demokratia ei ole enää nuorille tyypillinen tai suosittu vaikuttamisen muoto. Joissain kunnissa nuorivaltuusto toimii, joissakin ei juuri ollenkaan.   Malli, joka edellyttäisi erillisen kuulemisjärjestelmän luomista jokaiseen seurakuntaan, tulisi seurak

viimeisen istuntoviikon etäkommentit

En osallistunut viime viikolla kauden viimeiselle istuntoviikolle, koska muutin kotikuntani kesällä Jyväskylästä Hyvinkäälle. Muuton myötä menetin paikkani Lapuan hiippakunnan kirkolliskokousedustajana. Harmillinen tilanne mutta eipä sille mitään voi. Viimeiseltä istuntoviikolta ei siis juuri oli juoruja ja hauskoja sattumuksia kerrottavana :-( Onneksi muut edustajat ovat ansiokkaasti bloganneet, joten viikon vaiheista on pysynyt vähän kärryillä. Sain myös kivan tekstarin talousvaliokunnasta, joka työskenteli iltamyöhään, vaikka muut jo humputtelivat kaupungilla. Viime viikon asialistaa voin kommentoida vain nettimateriaalin perusteella. Yksi asia minulla oli erityisesti mielessä, nimittäin eläkerahastomaksu, joka onneksi hyväksyttiin viime viikolla. Kyseisellä maksulla eläkerahastoa voidaan kartuttaa aiempia suunnitelmia nopeammin. Kirkon eläkeasiat ovat hankalia ja niitä tehdään hyvin pitkälle aikavälille. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Simola kuvasi puheenvuorossaan päätösten vaike