Siirry pääsisältöön

työntäyteinen torstai

Tänään on kyllä tehty kirkon eteen hommia ihan kellon ympäri. Täysistunto alkoi aamulla klo 9 ja valiokunta loppui vasta puoli kymmeneltä illalla.

Täysistunnossa aloitteita ja puhetta riitti. Keskustelimme parokiaalijärjestelmän kehittämisestä ja jumalanpalveluksesta. Paroakiaalijärjestelmäkeskustelu on siis kirkon versio pakkojäsenyyskeskustelusta - kaikilla opiskelijapolitiikkaa harrastaneille selvennykseksi. Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, onko pakko kuulua siihen seurakuntaan, jonka alueella asuu. Toiset ovat sitä mieltä, että parokiaalijärjestelmästä luopuminen johtaa kirkon pirstaloitumiseen ja toiset sitä mieltä, että parokiaalijärjestelmästä luopuminen nimenomaan ehkäisee kirkon hajoamisen.

Jumalanpalveluskeskustelu sen sijaan yllätti minut täysin. En olekaan ainoa edustaja, jonka mielestä jumalanpalveluksen suurimmat ongelmat ovat kellonaika ja musiikki. Yllättävän dynaamista porukkaa täällä!

Talousvaliokunta pääsi hommiin vasta päivällisen jälkeen. Saimme aikaiseksi kaksi mietintöä. Ensimmäinen käsitteli tilinpäätöstä ja toinen työmarkkinalaitoksen toimintaa. Muutamassa pilkunviilausasiassa pääsin jopa vaikuttamaan.

Illan päätteeksi kokoonnuimme Pekka Simojoen konserttiin. Mukana oli myös Anna-Mari Kaskinen ja saimme kuulla, miten heidän yhteistyönsä alkoi. Hoilotimme yhdessä riparibiisejä, joten fiilis on nyt huippu!


sekalaisia kommentteja:

Yritin alkuviikon vältellä piispoja mutta eilinen meni totaalisesti pieleen, koska samassa ruokapöydässä istui aina vähintään yksi piispa, yleensä useampi.

Ajoittain on sellainen simulaatio-olo. Olen partiossa ja vähän muuallakin osallistunut kaikenlaisiin simulaatioihin, joissa leikitään milloin mitäkin. Välillä tuntuu, että vain leikimme kirkolliskokousta. Simulaatioharjoitusten ansiosta jaksan kuitenkin ansiokkaasti viilata pilkkua valiokunnassa ihan tappiin asti.

Eilisiltainen retki on aiheuttanut aikamoista hihittelyä tänään (myös muutama kirkkoherra on hihitellyt!). Pankkivaliokunnalla oli näköjään yllättävän rentouttava vaikutus.

Tänään kuulin ensimmäistä kertaa legendaarista edustaja Marjokorpea. Uskomatonta retoriikkaa!

”Kirkosta katoaa kaikki puoleensavetävyys, jos se toimii kuin terveydenhuollon kuntayhtymä.”
edustaja Marjokorpi

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kiitos blogistasi Signe!
On hienoa kuulla 'insiderin' ja samanikaisen ajatuksia kokouksesta.
Siunausta sinulle.

'Omasta Ideasta kirkon kaytantoon' teemasta innostuen:

'Lasnaolon teltta' esim. Turun Tuomikirkon edustalla.

Viihtyisa teltta jossa sisalla olisi kaunis ja puhutteleva alttari ristineen, kukkineen jne. Lisaksi yksinkertaiset mutta mukavat kirkon 'penkit'. Seka ehka rauhoittavaa hengellista musiikkia. Paivystava (mieluten nuori- helposti lahestyttava) pappi olisi paikalla jonka kanssa voisi kayda sielunhoidollisia keskusteluja tai muuten vaan jutella.

Telttaan (kirkkoon) voisi ohikulkijat pistaytya hiljentymaan, sytyttamaan kynttilan, juttelemaan jne. jne.

Perus ideana on etta pappi on lasna ihmisen arjessa. Siella missa ihmiset ovat. Kristus on lasna.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

muutama kuva

Sain viimein kaivettua kevätistuntokauden kuvat kamerasta. Tässäpä ois muutama. Lapuan hiippakunnan delegaation sakastissa ennen avajaismessua. Arkkipiispan lähtöjuhlaa vietettiin Turun linnan kuninkaansalissa, vieraita vielä odotellaan. Alkuruoka Edustaja Ojala ilman eläinrekvisiittaa Edustajat Simojoki ja Tuominen uurastivat Arkkikuvaelman tähtinä, kuvassa jo vähän rennompi mieli

tiistai täysistunnossa

Eilinen päivä kului työn ääressä. Aamupäivällä urakoimme talousvaliokunnassa ja iltapäivällä oli täysistunto. Alunperin ajattelin, että täysistuntojen osalta pääsemme tällä viikolla helpolla. Eilen keskustelimme moniäänisyysaloitteesta kuitenkin varsin pitkään. Edustaja Kaskisen ja edustaja Määttäsen aloite työryhmän perustamisesta oli ilmeisen tarpeellinen, koska edustajilla oli paljon sanottavaa aihesta. Viime aikoina on ollut havaittavissa, että kirkon äärilaitojen kannat ovat jyrkentyneet. Aloitteessa esitettiin, että perustetaan työryhmä, jossa eri tavoin ajattelevat keskustelevat, miten ykseys ja moniäänisyys kirkossa voisivat toteutua. Illalla jatkoimme valiokunnassa mietintöjen parissa. Valiokunnassa välillä oli hieman vaikeuksia saada mielipiteitä kuuluviin. valiokunnan naisjaostossa päätimme, että lähdemme shoppailemaan, jos meitä ei kuunnella. Uhkaus oli ilmeisesti uskottava, koska muutamat kommentit jopa menivät läpi. Pääsimme valiokunnasta jo ennen seitsemää pois, joten lo

Nuorten osallisuuden vahvistaminen tyssäsi kirkkohallitukseen

Vanha kirkolliskokousblogini on herännyt yllättäen henkiin mutta painavasta syystä!   Vuonna 2009 teimme kirkolliskokousaloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Aloite lähetettiin yleisvaliokunnan hienon mietinnön saattelemana kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Se on jumittanut siellä vuosikaudet ja olen miettinyt, voiko aloite vain kadota. Ilmeisesti ei voi - se on ilmestynyt nyt kirkolliskokousviikon esityslistalle.   Kirkolliskokoukselle on annettu asiasta ilmoitus, joka on karua luettavaa. Sen mukaan kirkkohallituksen taholta ei tulla valmistelemaan nuorten kuulemisjärjestelmää seurakuntiin . Ilmoituksessa perustellaan kuulemisjärjestelmän valmistelematta jättämistä seuraavasti:  Edustuksellinen demokratia ei ole enää nuorille tyypillinen tai suosittu vaikuttamisen muoto. Joissain kunnissa nuorivaltuusto toimii, joissakin ei juuri ollenkaan.   Malli, joka edellyttäisi erillisen kuulemisjärjestelmän luomista jokaiseen seurakuntaan, tulisi seurak