Siirry pääsisältöön

kohti kevätistuntoviikkoa

Huh huh, huhtikuu on hävinnyt ohi aikamoista vauhtia. Sunnuntaina pakkaan taas paperit (ja kengät!) ja lähden Turkuun kirkolliskokoukseen. Istun nyt vappuaattona koneen ääressä ja mietin, miten ihmeessä ehdin hoitaa kaikki hommat täällä ja lukea vielä loput ensi viikon materiaalit.

Jännittävintä ensi viikossa on tietysti meidän aloite ;-) Jätimme aloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Esitämme kirkkolakiin (vrt. nuorisolaki) velvoitetta nuorten kuulemisesta. Lisäki esitämme käytäntöjen luomista ja nuorten kirkolliskokouksen perustamisen selvittämistä. Asiasta lisää myöhemmin. Ohjelmassa on perinteisesti tilinpäätös ja aikamoinen nippu aloitteita. Jatkamme myös viittomakielisten käsikirjojen parissa.

Jännittävistä käänteistä on mainittava HeTa-hankkeen uudet konsultit (aika ihkuja!) ja uusi tuleminen. Aiemmat suunnitelmat on nyt arvioitu ja virheelliset analyysit oikaistu. Uusien selvitysten mukaan seurakuntien talous- ja henkilöstöhallinnossa on uskomaton säästöpotentiaali. Nyt asiaa ei viedä eteenpäin enää lailla ja pakolla. Toivon vilpittömästi, että seurakunnat tarttuisivat tähän tilaisuuteen.

Yritän tuttuun tapaan raportoida ensi viikon aikana kaikesta olennaista ja erityisesti epäolennaisesta. Kommenttiosastot toki myös ovat avoinna.


Noin muuten luottamustehtävistä voisi todeta, että talvi ja kevät ovat kuluneet (välillä turhankin) tiiviisti seurakunnan ja kirkon hommissa.

Tammikuussa perustimme uutta Jyväskylän seurakuntaa ja järjestelimme luottamushenkilöitä tasa-arvolain mukaan. Sen jälkeen ryhdyimme päivittämään strategiaa. Siitä tuli hyvä - ihan kehtaan sen itsekin sanoa. Strategiaa on kuvailtu suoraksi, raikkaaksi, ymmärrettäväksi ja teologisesti ohueksi. Kirkkoneuvostossa työskenteleminen on uudessa seurakunnassa raskaampaa mutta toivottavasti saamme työskentelytapoja viilattua tehokkaampaan suuntaan.

Ekumeniaa olen opetellut myös Oslon matkan jälkeen. Kirkon piti nimittäin valita vielä yksi henkilö Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokouksen delegaatioon ja arpa osui minun kohdalle. Heinäkuussa matkustan siis Lyoniin.

Kirkkopäivien kanssa olen myös puuhaillut. Tervetuloa elokuussa Jyväskylään! Olemme päivien johtoryhmässä todenneet, että ohjelmaa vähintään riittävästi.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Otitteko yhdistymisessä ja strategiaa valmistellessanne lapsivaikutukset huomioon ja miten? Kuultiinko nuoria ja lapsia päätöksiä tehdessä? Vai oliko tässäkin niinkutsuttu edustuksellinen, lue papillinen, demokratia vallalla ja virkamiehet tietää miten asia on? Teillähän on jopa lapsiasiavaltuutettu Jyväskylässä ja Äänekosken, Suolahden ja Sumiaisen kuntien kokemukset ja käytännöt tukena.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

muutama kuva

Sain viimein kaivettua kevätistuntokauden kuvat kamerasta. Tässäpä ois muutama. Lapuan hiippakunnan delegaation sakastissa ennen avajaismessua. Arkkipiispan lähtöjuhlaa vietettiin Turun linnan kuninkaansalissa, vieraita vielä odotellaan. Alkuruoka Edustaja Ojala ilman eläinrekvisiittaa Edustajat Simojoki ja Tuominen uurastivat Arkkikuvaelman tähtinä, kuvassa jo vähän rennompi mieli

Nuorten osallisuuden vahvistaminen tyssäsi kirkkohallitukseen

Vanha kirkolliskokousblogini on herännyt yllättäen henkiin mutta painavasta syystä!   Vuonna 2009 teimme kirkolliskokousaloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Aloite lähetettiin yleisvaliokunnan hienon mietinnön saattelemana kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Se on jumittanut siellä vuosikaudet ja olen miettinyt, voiko aloite vain kadota. Ilmeisesti ei voi - se on ilmestynyt nyt kirkolliskokousviikon esityslistalle.   Kirkolliskokoukselle on annettu asiasta ilmoitus, joka on karua luettavaa. Sen mukaan kirkkohallituksen taholta ei tulla valmistelemaan nuorten kuulemisjärjestelmää seurakuntiin . Ilmoituksessa perustellaan kuulemisjärjestelmän valmistelematta jättämistä seuraavasti:  Edustuksellinen demokratia ei ole enää nuorille tyypillinen tai suosittu vaikuttamisen muoto. Joissain kunnissa nuorivaltuusto toimii, joissakin ei juuri ollenkaan.   Malli, joka edellyttäisi erillisen kuulemisjärjestelmän luomista jokaiseen seurakuntaan, tulisi seurak

tiistai täysistunnossa

Eilinen päivä kului työn ääressä. Aamupäivällä urakoimme talousvaliokunnassa ja iltapäivällä oli täysistunto. Alunperin ajattelin, että täysistuntojen osalta pääsemme tällä viikolla helpolla. Eilen keskustelimme moniäänisyysaloitteesta kuitenkin varsin pitkään. Edustaja Kaskisen ja edustaja Määttäsen aloite työryhmän perustamisesta oli ilmeisen tarpeellinen, koska edustajilla oli paljon sanottavaa aihesta. Viime aikoina on ollut havaittavissa, että kirkon äärilaitojen kannat ovat jyrkentyneet. Aloitteessa esitettiin, että perustetaan työryhmä, jossa eri tavoin ajattelevat keskustelevat, miten ykseys ja moniäänisyys kirkossa voisivat toteutua. Illalla jatkoimme valiokunnassa mietintöjen parissa. Valiokunnassa välillä oli hieman vaikeuksia saada mielipiteitä kuuluviin. valiokunnan naisjaostossa päätimme, että lähdemme shoppailemaan, jos meitä ei kuunnella. Uhkaus oli ilmeisesti uskottava, koska muutamat kommentit jopa menivät läpi. Pääsimme valiokunnasta jo ennen seitsemää pois, joten lo