Siirry pääsisältöön

normiviikko

Viime viikolla vietin varmaan enemmän aikaa seurakuntatalolla kuin työpaikallani. Tässä lyhyt kuvaus seurakunnan luottamushenkilön arjesta... Heh, onneksi kuitenkaan ihan jokainen viikko ei ole tällainen!

maanantai

Uuden seurakunnan järjestelytoimikunta kokoontui illalla. Kokoustarjoiluna oli lohivoileipiä ja kaupan pullakranssia. Tapasimme hallintojohtajan virkaa hakeneita henkilöitä ja keskustelimme hauta- ja puistotoimen organisaatiosta. Päätimme myös kutsua henkilöstön edustajan toimikuntaan. Huomautin, ettei tiedonkulku henkilöstön suuntaan voi olla yhden edustajan varassa vaan esimiehet joutuvat oikeasti tekemään hartiavoimin töitä, jotta koko henkilöstö olisi osallisena tässä muutoksessa. Ihmettelin taas, miten naapuriseurakuntien kulttuurit ovat niin erilaiset. Kokouksen jälkeen vaihdoimme vielä pari sanaa kirkkopäivien sponsoritilanteesta.

tiistai

Tiistaina oli vapaapäivä seurakunnasta. Tein vain lyhyen koonnin maanantain sponsorikeskustelusta.

keskiviikko

Keskiviikkona oli kirkkoneuvoston perinteinen kesäkokous Vesalassa. Saimme ensin ruokaa ja vielä väliajalla voileipiä. Keskustelimme perusteellisesti Kortepohjan kirkon tilanteesta. Päätimme, että se korjataan mutta osa tiloista yritetään vuokrata muille. Olimme aiemmin keskustelleet muistakin vaihtoehdoista mutta museoviranomaisen lausunnon mukaan emme saa tehdä sille juuri mitään. Kuutiomainen betonirakennus on kuulemma kulttuurihistoriallisesti arvokas kirkkosalin parven kaiteita myöten. Huh huh. Lisäksi äänestimme kokouspalkkioista ja valitsimme diakonissan.

torstai

Luin aamulla Facebookista, että Sanna-Maaria Kirkkopalveluista on tulossa Jyväskylään. Sain Sanna-Maarialta tekstarin vähän myöhemmin ja sovimme synttärikahvit iltapäiväksi. Kahveista tuli lounas ja seuraan liittyi myös liikuntapappi Epsu. Keskustelimme muun muassa erilaisista kirkollisista seminaareista, lentopalloriparista ja kirkkoneuvos Häkkisestä.

Torstaille tuli toinenkin yllärikeikka. Kävimme kirkkoherran ja kirkkovaltuuston pj:n kanssa kaupunginjohtajan luona juttelemassa yhteistyöstä kirkkopäivien järjestelyissä. Vastaanotto oli ihan positiivinen ja kaupunki on mukana kelkassa.

Palaverin jälkeen säntäsin kotiin leipomaan unelmatorttua, koska Anni oli vaatinut jotain synttäriohjelmaa. Ilta kului rattoisasti ja keskustelimme muun muassa fundamentalismista.

perjantai

Perjantaiaamuna aloin olla jo aika nääntynyt, ja kaikki asialliset kokousvaatteenikin olivat jo pyykissä. Klo 10 alkoi kuitenkin kirkkopäivien johtoryhmän kokous, jonne oli raahauduttava, koska kirkon virallista nuorta tarvittiin taas. Kokous oli varsin perusteellinen. Keskustelimme ohjelmasta, sponsoritilanteesta ja vastuuhenkilöistä. Toin esille, että talkoolaisten rekrytointia ja organisointia kannattaisi miettiä vähän uudesta näkökulmasta. Neuvostoliittomainen meininki henkilöresurssien allokoinnissa ei ole tehokasta eikä mielekästä.


Viikonloppuna olisi ollut vielä Urbaani unelma, Kuokkalan kirkon rakentamisen siunaus ja Lehtisaaren avajaiset mutta ei ollut enää tällaisen viikon päätteeksi voimia lähteä osallistumaan seurakunnan toimintaan. Höh.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kuka sen lounaan lopulta maksoi? ;) Odottelen edelleen laskua...

Kiitos vielä seurasta, nähdään taas!
Anonyymi sanoi…
Mihin ihmeeseen tarvitaan liikuntapappeja??? Kysyn vaan...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

viikon ärsyttävimmät

Tälläkin viikolla savu on noussut korvista monta kertaa. Virkamieslakipaketin kankea eteneminen on raivostuttanut. Tänään iltapäivällä on asian toinen käsittely, jossa laki joko hyväksytään tai hylätään. Myös pari muuta asiaa on ärsyttänyt minua ja muutamia muita edustajia viikon varrella... Edustaja Riikosen puheenvuoro virkamieslakipaketin ensimmäisessä käsittelyssä on kirvoittanut runsaasti kommentteja. Puheenvuoro on luettavissa kirkolliskokouksen sivuilta . Puheenvuorossa käytettiin varsin värikästä retoriikkaa muun muassa naispapeista ja arkkipiispasta. Itse pidän edustaja Riikosen puheenvuoroa asiattomana ensisijaisesti sen takia että se ei mitenkään liittynyt käsiteltävään asiaan. Lisäksi puhe ei osoittanut hyvää makua eikä läsnäolijoiden kunnioitusta. Monet, erityisesti naiset, ovat kokeneet puheenvuoron jopa loukkaavana. Olen mukana kirkon, seurakunnan ja kunnan päätöksenteossa. Tästä näkökulmasta ajattelen, että on vastuutonta väärinkäyttää meille annettua päätösvaltaa ja pu...

kirkon jäsenenä

Viime päivinä media on taas jaksanut uutisoida kirkosta eroamisesta. En oikeastaan tiedä, mitä uutisarvoa noilla jokavuotisilla luvuilla enää on. Minua surettaa ja suututtaa tämä kehitys, joten täytyy nyt pari sanaa tännekin kirjoittaa. Kirkosta erosi viime vuonna taas ennätysmäärä porukkaa. Meillä Jyväskylässäkin eroluvut ovat aikamoiset. Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisten uskonnollisuus ei ole vähentynyt, joten osa eroaa varmaan hiukan liian kevyin perustein. Kuopion hiippakunnan lehdessä (Capitol 3/2008) luettelin viisi hyvää syytä kuulua kirkkoon : - Seurakunnan tarjoamat palvelut elämän eri vaiheissa - Jos et itse tarvitse näitä palveluita, joku muu tarvitsee – tue sitä! - Et voi vaikuttaa, jos et ole jäsen. - Kirkossa saatat löytää ehkä jotakin, jota elämääsi etsit. - Pääset kummiksi! Olen edelleen samaa mieltä. Jos nyt kuitenkin tuntuu siltä, ettei tätä menoa kestä, niin mieti vielä : oletko valmis tukemaan kirkon tarjoamia palveluita? Joku muu saattaa niitä tarvita. Ja jo...

Nuorten osallisuuden vahvistaminen tyssäsi kirkkohallitukseen

Vanha kirkolliskokousblogini on herännyt yllättäen henkiin mutta painavasta syystä!   Vuonna 2009 teimme kirkolliskokousaloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Aloite lähetettiin yleisvaliokunnan hienon mietinnön saattelemana kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Se on jumittanut siellä vuosikaudet ja olen miettinyt, voiko aloite vain kadota. Ilmeisesti ei voi - se on ilmestynyt nyt kirkolliskokousviikon esityslistalle.   Kirkolliskokoukselle on annettu asiasta ilmoitus, joka on karua luettavaa. Sen mukaan kirkkohallituksen taholta ei tulla valmistelemaan nuorten kuulemisjärjestelmää seurakuntiin . Ilmoituksessa perustellaan kuulemisjärjestelmän valmistelematta jättämistä seuraavasti:  Edustuksellinen demokratia ei ole enää nuorille tyypillinen tai suosittu vaikuttamisen muoto. Joissain kunnissa nuorivaltuusto toimii, joissakin ei juuri ollenkaan.   Malli, joka edellyttäisi erillisen kuulemisjärjestelmän luomista jokaiseen seurakun...