Siirry pääsisältöön

pitkän päivän ilta

Tänään oli ensimmäinen kokonainen kokouspäivä ja siltä tuntuukin. Aamulla tosin litsasin jumalanpalveluksesta ja ilmestyin paikalle vasta täysistunnon alkuun. Päivistä tulee ihan uskomattoman pitkiä, jos ei jossain vaiheessa pidä taukoa. Aamulla kirkonmenot alkaa klo 8.30 ja viimeinen täysistunto loppuun noin klo 22. Tänään oli 35 astetta lämmintä mutta olimme kongressikeskuksen vankeja siis klo 9.30 -22 - yhteen putkeen. On mullakin oudot tavat viettää lomaa!

Suunnittelin lintsaamista myös päivällä mutta luin kokousta sen verran ennakoivasti, etten uskaltanut poistua paikalta ennen kuin talouskomitean kokouksesta ilmoitetaan. Noh, yhtäkkiä kesken paneelikeskustelun vahvistimme komitean kokoonpanon ja ilmoitettiin, että eka kokous on NYT.

Talouskomitea vaikuttaa täyspäiseltä. Oli jännittävää tavata muitakin kirkosta, taloudesta ja kirkon taloudesta kiinnostuneita ihmisiä. Komiteaan kuuluu mm. kolme ortodoksipappia, joista yksi oli työskennellyt Kyproksen pankissa (?) ennen pappisuraansa. Saimme mainiot materiaalit organisaation taloudesta mutta hommaa riittää. Puheenjohtaja totesikin, että työtä on paljon. Tuntuu siltä, että olen kuullut tuon joskus ennenkin.

Kirjotettavaa olisi vaikka kuinka paljon enkä oikein tiedä, mistä päästä aloitan.

Ehkä hauskinta ovat kuitenkin ihmiset.

Täällä törmää ihan ihmeellisiin vähemmistöihin, sellaisiin joista en ole ikinä kuullutkaan. Monet CEC:n jäsenkirkot ovat pieniä protestanttisia vähemmistökirkkoja, joten ihmeellisiä yhdistelmiä riittää. Olen tavannut mm. muutaman italialaisen protestantin.

Suosikkihenkilöni (ainakin toistaiseksi) on kokouksen varapuheenjohtaja piispa Irinej. Hän on Serbian ortodoksisen kirkon Australian ja Uuden-Seelannin alueiden piispa - kyllä, juuri niin! Ensinnäkin hän asuu samassa hotellissa ja samalla käytävällä kuin minä. Ja toisekseen pääsin tänään vielä samaa päivällispöytään. Ilmeisesti hän liikuttui niin saamastaan luottamuksesta varapuheenjohtajaksi että jakoi kaikille kokousedustajille ikonikortit terveisillä "Compliments of Irinej" varustettuna.

Noh, päivällispöydässämme oli myös ortodoksipiispa New Yorkista ja Sierra Leonesta kotoisin oleva Norjan luterilaisen kirkon pappi. Hauskoja heppuja molemmat!

Olen nähnyt nyt livenä myös yhden kardinaalin (tai kaksi) ja Romanian ortodoksikirkon patriarkan.

Ortodoksipapit on aika ihmeellisiä tyyppejä, pöyrivät täällä mustissa ja harmaissa kaavuissa pitkine partoineen. Lisäksi kättelevät ja pussailevat (poskille ja käteen) toisiaan koko ajan. Ilmeisesti heillä on myös joku arvojärjestys, koska kumartelevat toisilleen. Romanian kirkon patriarkka aiheutti varsinaisen tungoksen tässä joukossa.

Nyt täytyy ruveta lukemaan talouskomitean mietintöpohjaa.

Lisäinfoa kokouksesta saa kotisivuilta http://assembly.ceceurope.org/ ja nuorison blogista: http://cec-assembly.blogspot.com/ .

Kommentit

Emmi sanoi…
Signe sä oot ihan mahtava! Tää palauttaa mun uskon tavallisten ihmisten mahdollisuuksiin vaikuttaa seurakunnissaan ja sitä kautta myös maailmassa :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

muutama kuva

Sain viimein kaivettua kevätistuntokauden kuvat kamerasta. Tässäpä ois muutama. Lapuan hiippakunnan delegaation sakastissa ennen avajaismessua. Arkkipiispan lähtöjuhlaa vietettiin Turun linnan kuninkaansalissa, vieraita vielä odotellaan. Alkuruoka Edustaja Ojala ilman eläinrekvisiittaa Edustajat Simojoki ja Tuominen uurastivat Arkkikuvaelman tähtinä, kuvassa jo vähän rennompi mieli

Nuorten osallisuuden vahvistaminen tyssäsi kirkkohallitukseen

Vanha kirkolliskokousblogini on herännyt yllättäen henkiin mutta painavasta syystä!   Vuonna 2009 teimme kirkolliskokousaloitteen nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa. Aloite lähetettiin yleisvaliokunnan hienon mietinnön saattelemana kirkkohallitukseen toimenpiteitä varten. Se on jumittanut siellä vuosikaudet ja olen miettinyt, voiko aloite vain kadota. Ilmeisesti ei voi - se on ilmestynyt nyt kirkolliskokousviikon esityslistalle.   Kirkolliskokoukselle on annettu asiasta ilmoitus, joka on karua luettavaa. Sen mukaan kirkkohallituksen taholta ei tulla valmistelemaan nuorten kuulemisjärjestelmää seurakuntiin . Ilmoituksessa perustellaan kuulemisjärjestelmän valmistelematta jättämistä seuraavasti:  Edustuksellinen demokratia ei ole enää nuorille tyypillinen tai suosittu vaikuttamisen muoto. Joissain kunnissa nuorivaltuusto toimii, joissakin ei juuri ollenkaan.   Malli, joka edellyttäisi erillisen kuulemisjärjestelmän luomista jokaiseen seurakuntaan, tulisi seurak

tiistai täysistunnossa

Eilinen päivä kului työn ääressä. Aamupäivällä urakoimme talousvaliokunnassa ja iltapäivällä oli täysistunto. Alunperin ajattelin, että täysistuntojen osalta pääsemme tällä viikolla helpolla. Eilen keskustelimme moniäänisyysaloitteesta kuitenkin varsin pitkään. Edustaja Kaskisen ja edustaja Määttäsen aloite työryhmän perustamisesta oli ilmeisen tarpeellinen, koska edustajilla oli paljon sanottavaa aihesta. Viime aikoina on ollut havaittavissa, että kirkon äärilaitojen kannat ovat jyrkentyneet. Aloitteessa esitettiin, että perustetaan työryhmä, jossa eri tavoin ajattelevat keskustelevat, miten ykseys ja moniäänisyys kirkossa voisivat toteutua. Illalla jatkoimme valiokunnassa mietintöjen parissa. Valiokunnassa välillä oli hieman vaikeuksia saada mielipiteitä kuuluviin. valiokunnan naisjaostossa päätimme, että lähdemme shoppailemaan, jos meitä ei kuunnella. Uhkaus oli ilmeisesti uskottava, koska muutamat kommentit jopa menivät läpi. Pääsimme valiokunnasta jo ennen seitsemää pois, joten lo